Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Niklas Orrenius: Mycket tyder på att Almqvist förblir en av SD:s nyckelpersoner

Erik Almqvist lämnar SD, stod det i nyhetstele­grammen i går.

Det är bara formellt sant.

Mycket tyder på att Erik Almqvist kommer att fortsätta vara en av SD:s nyckel­personer.

Befriad från riksdagens plikter kan han fokusera helt på sin största styrka: politisk kommunikation.

"Skit i den här lilla horan".

"Blatte-lover!"

"Det är inte ditt land, det är mitt land!"

"Det funkar alltid att vara ögontjänare."

SD:s ekonomisk-politiske talesperson Erik Almqvist blev en av årets mest citerade politiker 2012.

Hans aggressiva beteende en festnatt sommaren 2010 avslöjades av Expressens David Baas och Christian Holmén.

Tajmingen var usel för SD. Partiet ville ta nästa steg, från en bespottad outsiderrörelse till ett rumsrent parti som sökte makten. Partiledaren Jimmie Åkesson hade precis skickat ut ett brev till alla partimedlemmar, där han predikade noll­tolerans mot rasism:

"I vårt parti finns inget utrymme för extremister, rasister, rättshaverister eller andra med ett personligt behov av politiska eller privata utsvävningar", skrev SD-ledaren.

Att det dröjde så länge innan Almqvist lämnade är ett tecken på hur central han varit för SD. I partitoppen finns flera av hans personliga vänner.


Kanske handlade det även om pengar. Nu mister Almqvist sin riksdagslön på 57 000 kronor i månaden - men får pengar från sitt gamla parti i sin nya roll som mediekonsult.

- Vi kommer att anlita hans bolag som konsult, säger SD:s partisekreterare Björn Söder.

Almqvist twittrade revanschsuget att han skulle "göra samma sak som innan: rädda landet".

För många är Erik Almqvist bara den där fulle politikern som sa hora och ifrågasatte komikern Soran Ismails svenskhet. Varför klipper inte SD alla band med en sån belastning?

Ett svar är att Almqvist - trots misstagen - är en av SD:s största begåvningar.

I ett slutet, sektartat parti har Erik Almqvist stått för öppenhet och oräddhet. Som ordförande för ungdomsförbundet debatterade han med gott humör och byggde upp diskussionsforumet ungsvensk.se som vände sig både till SD:are och nyfikna.


Nu ska han jobba för ett SD-ägt mediebolag och dra i gång en nättidning med webb-tv under 2013.

SD:s förhållande till medier är komplicerat. Massmedier som Expressen och SVT ses som "svenskfientliga" och fiender till SD. Partitidningen SD-Kuriren är en angelägenhet för medlemmarna.

Nättidningen Avpixlat är en pålitlig SD-supporter - men sajtens hätska och ibland rasistiska ton krockar med SD:s ambition att mjuka upp partiets profil.

SD:s samarbete med antimuslimska tidningen Dispatch International är också problematiskt. Nyligen publicerade Dispatch en artikel som varnade för "den massiva invandringen av lågintelligenta från syd".


Kanske blir Erik Almqvist - ironiskt nog - mannen som ger SD en egen, mer städad mediekanal. Befriad från riks­dagens plikter kan han renodla sin talang som kommunikatör.

Däremot sänker det förstås trovärdigheten för "nolltoleransen" ytter­ligare att SD faktiskt ger Erik Almqvist en nyckelroll.

"Skit i den här lilla horan." "Det är inte ditt land."

Inget annat parti hade gett en politiker med Almqvists bagage en strategisk nyckelroll.

Men SD är inte som andra partier.

Det är både partiets svaghet och styrka.