ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

XC90 bäst – Volvon är säkrast i världen

Volvo XC90 är den säkraste bilen som någonsin testats av EuroNCAP.

Volvo XC90 är den säkraste bilen som någonsin testats av EuroNCAP.

1/1

Foto: EuroNcap

XC90 bäst – Volvon är säkrast i världen

Bäst i klassen.

Den titeln kan Volvo lägga till sin XC90 efter att krocktesterna EuroNCAP sammanfattat de senaste krocktesterna.

Över 40 modeller har krocktestats av EuroNCAP under 2015. Och allra bäst av alla var Volvos nya modell XC90. EuroNCAP hyllar bilen med superlativen "outstanding" efter ett resultat på 97 procent i krockskyddet för vuxna och maximala 100 procent för säkerhetssystemen.

EuroNCAP utsåg också Volvo XC90 till bäst i klassen för stora suv:ar. Mercedes GLC fick titeln bäst bland de lite mindre suv:arna. Bland de stora familjebilarna fick två modeller lika bra resultat, Jaguar XE och Toyota Avensis. Där utsåg EuroNCAP till slut Jaguar som bäst tack vare att alla säkerhetssystemen är standard medan flera av systemen i Avensis är tillval.

VARNING: Här är 10 farliga begbilar

Ingen roadster får toppbetyg

Bland de mindre familjebilarna vann Infiniti Q30. I klassen supermini fick Honda Jazz och Suzuki Vitara toppresultat men Honda fick titeln bäst i klassen för sin strategi för säkerhetssystemen.

MPV-klassen såg flera nyheter under 2015 och av dem utsågs VW Touran till säkraste val. Ford Galaxy/S-Max placerades före Renault Espace i kategorin stora MPV.

Förra året valde EuroNCAP att skapa klassen roadster men ingen av de testade bilarna under 2015 fick fem stjärnor. Mazda MX5 var med sina fyra stjärnor bäst i den kategorin.

Folksams svarta lista: Livsfarliga bilar

Ännu tuffare tester i år

Under det här året ska EuroNCAP börja bedömningen av autostoppsystem med fokus på stopp för fotgängare. Det kommer att ytterligare särskilja modellerna och få en större spridning på resultaten. För Volvo betyder det en fördel då Volvo är världsledande i tekniken för att bromsa bilen för fotgängare eller annat som kommer upp framför bilen.

Flera av modellerna som fick toppbetyg finns också med i Årets Bil-finalen där sju bilar gör upp om den prestigefyllda titeln. Volvo XC90 har med den senaste titeln trumf på hand jämfört med till exempel Mazda MX5 som bara fick fyra krockstjärnor.