Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 17 jun 2016 13:08

VW:s åtgärdsplan – så ska de klara krisen

Volkswagens vd Matthias Mueller.

Volkswagens vd Matthias Mueller.

Foto: Sean Gallup / GETTY IMAGES GETTY IMAGES EUROPE

Volkswagens vd Matthias Mueller har pekat ut framtiden för VW-koncernen efter den stora dieselskandalen.

Och VW:s framtid stavas e-l.

I spåren efter dieselskandalen avgick VW-koncernens vd Martin Winterkorn under uppmärksammade former. Matthias Mueller tog över och inledde direkt ett stort strategiarbete.

I veckan presenterade Mueller sina planer för VW.

Och inte överraskande det om det här:

Elbilar

VW ska senast 2025 presentera 30 nya elbilar med en väntat försäljning på två till tre miljoner elbilar per år. Och då är inte hybrider inräknade i den siffran. Satsningen är väntad även om det går i rakt motsatt riktning jämfört med huvudkonkurrenten Toyota. Den tyska regeringen vill satsa på el och även i Kina är det elbilar som gäller vilket talar för att VW i alla fall på kort sikt gjort rätt val.

Självkörande bilar

Enligt Matthias Mueller utvecklar VW som bäst ny teknik för självkörande bilar för att vid 2020 kunna visa upp helt självkörande bilar i alla de viktiga bilsegmenten. Satsningen betyder att VW ska anställa ett tusental mjukvaruspecialister inom en snar framtid och kostnaden för utvecklingsarbetet uppges vara "tiotals miljarder kronor".

VW kan tvingas sälja Scania

Bilpooler och nya tjänster

Matthias Mueller har också pekat ut nya bilservicetjänster så som bilpooler och transportlösningar som ett viktigt område för Volkswagen. VW ska bygga upp en egen tjänst för transporter, som till exempel bilpooler, självkörande taxibilar och bildelning. Även här ska VW anställa experter och teknisk personal för att hitta och utveckla de nya tjänsterna.

För att ha råd med alla de nya sakerna ska VW bli effektivare och försöka tjäna mer pengar på varje såld bil.

Dieselskandalen uppges ha kostat VW cirka 160 miljarder kronor hittills men framför allt visade skandalen på tydliga brister i strategi- och policyarbetet. Ett så systematiskt fusk ska inte få hända igen.

Den nya VW-ledningen ska också spara på kostnader för administration och försäljning.

Efter att Mueller förklarat inriktningen för hela VW-koncernen ska vart och ett av de tolv varumärkena i gruppen göra sitt eget strategiarbete med en fullständig plan för framtiden klar i slutet av det här året.

Funderar du på att sälja bilen? Se vad du kan få för den här

Relaterat