Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Volvoägaren Geely följer Elon Musk ut i rymden

Geelys ordförande Li Shufu investerar i satelliter.
Foto: LARRY LEUNG / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Elon Musk drömmer om att åka till planeten mars.

Volvo-ägaren Geely med ordförande Li Shufu vill också ge sig ut i rymden.

Nu satsar Geely miljardbelopp på att bygga egna satelliter.

Geely har inlett bygget av en fabrik och testanläggning för satelliter. Anläggningen byggs i Taizhou i provinsen Zhejiang och redan i slutet av det här året ska de första satelliterna avfyras ut i rymden. Det blir då Kinas första privatägda företag som ägnar sig åt rymdprogram i någon form.

Satsningen baseras på en tro att kommersiella satelliter är nyckeln i en framtid med självkörande bilar. Satelliterna ska ge bilarna en mer exakt position än dagens GPS-system. Det handlar om centimeterprecision i stället för dagens meterprecision.

Flygande taxibilar

Miljardinvesteringen ska betala sig den dag vi har självkörande bilar som behöver exakt data för att ta sig fram smidigt och effektivt. Geely-koncernens samtliga bilmärken, som Volvo, Lotus, Lynk & Co, Polestar och Geely väntas dra nytta av satellitsystemet. Geely är också stor aktieägare i lastbilstillverkaren AB Volvo och i Daimer med Mercedes och har nyligen köpt Smart. Alla de här tillverkarna ska kunna köpa satellittjänster av Geelys nya företag.

Geelys ordförande Li Shufu har också investerat i flygande bilar. Företaget VoloCity satsar på flygtaxi och vill visa upp sina första produkter och tjänster inom något år. VoloCity vill också bygga höghastighetståg för hemmamarknaden i Kina.

Vid sidan om Tesla Motors är Elon Musk vd för SpaceX, ett företag som bygger rymdraketer och som har målsättningen att någon gång kunna flyga människor till mars.

Annons: