Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 7 apr 2016 10:14

Volvo utökar försöket – förarlösa bilar till Kina

Med systemet Intellisafe Autopilot aktiveras det självkörande läget med specialkonstruerade paddlar. på ratten.

Med systemet Intellisafe Autopilot aktiveras det självkörande läget med specialkonstruerade paddlar. på ratten.

Kineser gillar att sitta i baksätet.

Och nu kanske till och med föraren kan få plats där.

Volvo inleder ett omfattande försök med självkörande bilar i Kina.

Volvo har redan satt i gång sitt projekt med test av självkörande bilar i trafik hos vanliga förare i Göteborg. Och nu expanderar försöket till att omfatta även Kina.

Volvos testverksamhet ska omfatta upp till 100 bilar och Volvo ska under våren inleda förhandlingar med olika städer i Kina som kan vara intresserade av försöket.

Volvos vd på plats i Kina

Enligt Volvo kan framtidens självkörande bilar både minska antalet olyckor och sänka nedsmutsningen från bilarna i städerna.

– Självkörande bilar kan bidra till ökad säkerhet på våra vägar, säger Volvos vd Håkan Samuelsson i ett pressmeddelande.

Samuelsson finns på plats i Kina för att tala på ett seminarium och i samband med det talet ska Volvo offentliggöra sina planer på testet.

Myndigheterna i Kina har klargjort vissa juridiska frågeställningar för att underlätta försök med självkörande bilar men enligt Håkan Samuelsson kan myndigheten göra mer.

– Myndigheten behöver få lagen som tillåter självkörande bilar på plats. Bilindustrin kan inte göra det här på egen hand, det behövs hjälp från myndigheterna.

LÄS MER: Volvos Självkörande modeller redan 2020

Volvo: "90 procent färre olyckor"

Enligt undersökningar som Volvo gjort kan antalet olyckor som orsakats av människan vid ratten minska med 90 procent med självkörande bilar. Självkörande bilar ska också kunna utnyttja vägarna bättre vilket minskar köer och luftföroreningar i städerna.

Håkan Samuelsson påpekar också att det behövs nya lagar i regler för självkörande bilar även i Europa och USA och han är angelägen om att det här blir internationella regler och inte olika regler i olika regioner.

GRATIS BILVÄRDERING: Se här hur mycket din nuvarande bil är värd!