ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

Volvo: Självkörande modeller redan 2020

Publicerad 10 mar 2016 15.57
Volvo Cars har utformat IntelliSafe Autopilot så att det är enkelt och intuitivt. Autonomt läge aktiveras och inaktiveras med specialkonstruerade paddlar på ratten.

Volvo Cars har utformat IntelliSafe Autopilot så att det är enkelt och intuitivt. Autonomt läge aktiveras och inaktiveras med specialkonstruerade paddlar på ratten.

Foto: Volvo

Volvo planerar att börja sälja självkörande bilar redan år 2020.

Och det handlar om flera olika modeller.

Det berättar företagets vd Håkan Samuelsson.

– Jag tror att det är realistiskt, säger han.

Framtiden med själkörande bilar är snart här. Och Volvo är en av biltillverkarna som driver på den här utvecklingen. Under nästa år inleder man en testverksamhet där 100 Volvobilar kommer att kunna ta över kontroll av gas, broms och styrning på vissa vägavsnitt kring Göteborg.

När föraren väljer väg i navigatorn berättar bilen vilka vägar eller delar av vägar som kan användas för automatisk körning. När bilen närmar sig ett sådant vägavsnitt får föraren information och kan sen välja att låta tekniken ta över. Bilen ska sedan kunna följa trafiken och till och med göra omkörningar – helt på egen hand.

Volvos mål är att lansera tekniken 2020

I samband med ett seminarium i riksdagen om självkörande bilar berättar nu Volvo Cars vd Håkan Samuelsson att tekniken inom kort kommer att finnas tillgänglig i vanliga bilar som vanliga kunder kan köpa. Året som nämns för lansering är 2020.

– Ja, det är den syn vi har. Vi provar ju det här 2017 med på vägar som är lämpliga, som inte har korsande trafik, fotgängare och cyklister och vägarbeten, säger Samuelsson.

Men tekniken kan alltså vara tillgänglig för oss kunder redan 2020?

– Den funktionaliteten, den autopilot vi testar 2017 tror jag är realistiskt att den kommer att finnas som en option i för bilar runt 2020. Det är vår målsättning.

– Sen beror det ju naturligtvis lite på resultatet hur det här fungerar ihop med manuella bilar och hur förarna reagerar. Det är mycket sådant som måste redas ut. Och naturligtvis det här med ansvarslagstiftningen – det krävs ju en lagändring att man får sälja sådana bilar. Det är en brasklapp från vår sida som vi inte kontrollerar.

WEBB-TV: Så fungerar Volvos teknik för självkörande bilar

Tekniken ett tillval för 100 000 kronor

Tekniken med självkörande bilar kostar än så länge mycket pengar. Och det kommer inte att bli billigt att köpa en av Volvos självkörande bilar 2020. En siffra som nämns är att det kommer att kosta runt 100 000 kronor.

– Väldigt svårt att säga någonting i dagsläget, men det skulle nog vara orealistiskt att det skulle kunna bli billigare än så. Det här är inget som man bygger in på en väldigt enkel och billig bil. Det är top of the line-funktionalitet i första vändan, säger Håkan Samuelsson.

De modeller som i första hand kommer att få tillgång till autopiloten är Volvos 90-serie, alltså i XC90, S90 och V90. Fler modeller kan tillkomma i serien, bland annat har det spekulerats i en stor kupé som skulle kunna konkurrera med Audi A7. Men den eventuella bilen har Volvo har ännu bekräftat. Däremot har Volvo avslöjat att de kommer helt eldrivna modeller och Samuelsson bekräftar att den självkörande tekniken kommer att bli tillgänglig för dem.

– Det kommer i de bilar som är mest premium skulle jag säga i dagsläget. Det är där det finns en marknad för det, det här är ju en option med i en rätt så hög prisklass så det kanske inte är något som V40-kunder i första hand är beredda att betala för.

GRATIS BILVÄRDERING: Se värdet på din bil enkelt här!