Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Volvo samarbetar med Apple för nya XC90

Funktionerna från Apple kommer till Volvo med Apple Carplay.
Volvo anpassar sitt eget användargränssnitt för att integrera Apples funktioner.
XC Concept ger en föraning om nya XC90, som blir första Volvo med Apple Carplay.

Apples populära operativsystem för mobiltelefoner och surfplattor kommer nu även till Volvo. När Volvo presenterar nya generationens XC90 i höst kommer Apple Carplay att vara en del av bilens informations- och underhållningssystem.

Enligt Volvo innehåller Apple Carplay alla funktioner som finns i en Iphone eller Ipad, men har anpassats för Volvos mittkonsol med pekskärm. Funktionerna inkluderar bland annat Apples system för röststyrning, Siri.

Apples funktioner kommer att finnas sida vid sida med Volvos egna, men Volvo har anpassat sitt användargränssnitt för att det ska smälta ihop bättre med Apples design.

Perfect match

Volvos vd Håkan Samuelsson säger i en kommentar att Apple är en ”perfect match”, perfekt matchning, för Volvo. Det beror bland annat på att det är säkrare att kontrollera bilens system med röststyrningen Siri medan man kör bil, jämfört med att välja funktioner på en pekskärm.

Apple Carplay dyker upp i en ny bil för första gången när Volvo lanserar nya generationen av suven XC90, som väntas presenteras i höst. Systemet i sig visas upp på bilmässan i Genève som pågår just nu.

PRENUMERERA PÅ ALLT OM BILAR

Annons: