Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 28 nov 2013 14:37

Volvo: Män är genetiskt styrda att gilla bilar

EXPERIMENTET. Försökspersonernas hjärnaktivitet mättes medan de betraktade olika bilder på en tv-skärm.

EXPERIMENTET. Försökspersonernas hjärnaktivitet mättes medan de betraktade olika bilder på en tv-skärm.

Foto: Volvo

Män reagerar starkare känslomässigt på en vacker bil än ett gråtande barn, det visar en färsk studie som genomförts på initiativ av Volvo.

Det är stor skillnad på vad som väcker känslor hos män respektive kvinnor, det visar en färsk studie beställd av Volvo. Genom att mäta hjärnvågor hos frivilliga personer har man undersökt hur olika bilder påverkar aktiviteten.

Försökspersoner har fått betrakta motiv som bland annat föreställer bilar och gråtande barn. EEG-specialisterna Myndplay har sedan analyserat resultaten, och enligt Volvo visar resultaten att män verkar i det närmaste ”genetiskt programmerade” att tycka om bilar.

Bil väcker mer känslor än barn

Den uppmätta hjärnaktiviteten visade att män reagerade starkare på en konceptbil från Volvo än på bilder av gråtande barn. Kvinnor däremot reagerade starkare på det gråtande barnet.

Undersökningen är ett led i att Volvo vill utveckla nya bilmodeller som väcker känslor. Och det var förstås därför en Volvomodell som visades upp – Concept Coupé. Volvos designchef Thomas Ingenlath har tidigare uttryckt att Volvos nuvarande designspråk behöver vässas – i dag är det för mycket ”vanilj”.

– Den här undersökningen bekräftar det vi alltid misstänkt: Vacker design kan väcka starka känslor, säger Ingenlath.

Relaterat