Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Volvo lanserar helt ny världsunik bilbarnstol

Excellence child seat ersätter framsätet. Verkstaden ska klara att göra bytet på ett par timmar enligt Volvo.
Foto: Volvo
Till att börja med lanseras den lyxiga bilbarnstolen till Volvos extra lyxiga XC90 – Excellence.
Foto: Volvo

Volvo fortsätter att gå i bräschen för nya innovativa säkerhetslösningar.

I sitt senaste koncept plockar tillverkaren bort hela det främre passagerarsätet – för att ersätta det med en bakåtvänd barnstol.

Barn från nio månader till cirka fyra års ålder åker säkrast i en bakåtvänd barnstol. Det har Volvo valt att ta fasta på.

Faktum är att tillverkaren valt att plocka bort det främre passagerarsätet helt och hållet för att ersätta det med en sådan i sitt nya koncept ”Excellence child seat”.

Första av sitt slag

Detta är av allt att döma första gången som en biltillverkare väljer att skräddarsy det främre passagerarsätet för de yngsta i familjen. Och utöver säkerhet i toppklass ska designen ge föräldrar bättre uppsikt över sitt barn.

Visst ser det lite udda ut, och den lilla koppformade sitsen – placerad ovanpå en förvaringskonsol – har förmodligen förlorat sitt syfte innan barnet nått förskoleålder. Men det har Volvo tagit höjd för.

Konceptet bygger på en modulär design, där barnstolen antingen kan bytas mot ett vanligt säte eller en lyxig ”Lounge Console”.

– Det ska ungefär vara som att byta från vinterdäck till sommardäck. Man lämnar in bilen på verkstad i några timmar, säger Robin Page, chef för interiördesign på Volvo.

BILDEXTRA: Här är toppversionen av XC90 – Excellence

Endast i toppsegmentet

I nuläget planerar man enbart att lansera ”Excellence child seat” i bilar från Volvos toppsegment. Närmare bestämt gäller det den fyrsitsversion av XC90 som går under namnet Excellence.

Bilen har än inte fått någon prislapp, men en inte allt för vild gissning är att den blir ungefär lika dyr som den ser ut. För dyr för de allra flesta nyblivna småbarnsföräldrar med andra ord.

Men det finns fortfarande hopp för säkerhetsmedvetna målsmän som inte känner att de behöver högtalare från Bowers & Wilkins, kylskåp och dryckeshållare från Orrefors med tillhörande kristallglas.

Stolen skulle få plats även utan det extra benutrymmet i XC90 Excellence. Flera av de kommande modellerna – däribland nya XC60 och S90 – bygger också på samma plattform, vilket gör att Volvo förhållandevis enkelt skulle kunna sätta en liknande konstruktion i dem.

PRENUMERERA PÅ ALLT OM BILAR

Annons: