ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

Volvo först med att lansera nyckelfria bilar

Volvo kommer att erbjuda kunderna ett program till sina mobiltelefoner. Programmet/appen ersätter den fysiska nyckeln med en digital nyckel.

Volvo kommer att erbjuda kunderna ett program till sina mobiltelefoner. Programmet/appen ersätter den fysiska nyckeln med en digital nyckel.

1/2

Foto: Volvo

Den digitala nyckeln kan skickas till andra personer via mobilen så att de också kan använda bilen.

Den digitala nyckeln kan skickas till andra personer via mobilen så att de också kan använda bilen.

2/2

Foto: volvo

Volvo först med att lansera nyckelfria bilar

Att sälja bilar utan nycklar - är det möjligt?

Det är det.

Volvo blir först i världen med att lansera nyckelfria bilar.

Nyckelfria såtillvida att det inte handlar om fysiska nycklar utan digitala. Volvo kommer att erbjuda kunderna ett program till sina mobiltelefoner. Programmet/appen ersätter den fysiska nyckeln med en digital nyckel. Denna innovativa digitala nyckelteknik är bluetooth-baserad och gör det möjligt för kunderna att använda och dela sina bilar på ett helt nytt sätt.

Genom den nya appen från Volvo kan den digitala nyckeln på kundens mobiltelefon göra allt som en fysisk nyckel kan - som att låsa eller låsa upp dörrarna eller bagageluckan och starta och släcka motorn.

LÄS MER: Volvon dog – nära krasch med timmerbil

Gör det enkelt att dela bil

Den nya tekniken möjliggör också att ha mer än en digital nyckel i appen och kan - med andra ord - användas till flera bilar på olika platser. Volvos digitala nyckel gör det enkelt att dela bil. Den digitala nyckeln kan skickas till andra personer via mobilen så att de också kan använda bilen.

Appen gör det även möjligt att boka och betala för en hyrbil var som helst i världen. Den digitala nyckeln levereras till telefonen direkt. Vid ankomst kan kunden hitta hyrbilen via gps:en, låsa upp den och köra iväg, utlovar Volvo.

– På Volvo använder vi inte teknik för teknikens skull. Ny teknik ska göra livet lättare för våra kunder och spara tid. Vi har andra mobilitetskrav nuförtiden och kunderna förväntar sig att det ska vara enkelt att få åtkomst till bilarna, säger Henrik Green, enhetschef produktstrategi & affärsprojekt på Volvo cars, och fortsätter:

– Den innovativa tekniken med digitala nycklar förändrar hur vi får åtkomst till och delar våra Volvobilar från grunden. Istället för att bilarna ska stå stilla på parkeringsplatser hela dagen kan de användas oftare och effektivare av någon annan som ägaren skickat en nyckel till, säger han.

Volvo pilottestar tekniken längre fram i vår på Landvetters flygplats i Göteborg tillsammans med en bilpool. Under nästa år ska sedan ett mindre antal bilar på marknaden utrustas med den nya tekniken.

Volvos nyckellösa teknik kommer att premiärvisas på Mobile World Congress i den spanska staden Barcelona 22-25 februari.