Volvo Concept Estate: Här är arvtagaren

Concept Estate ger föraningar om hur en framtida arvtagare till V70 kommer att se ut.
Concept Estate bygger på den nya plattform som kommer sitta i alla nya Volvo-bilar framöver.
Volvo Concept Estate.
Volvo Concept Estate.
Volvo Concept Estate.
Volvo Concept Estate.
Volvo Concept Estate.
Volvo Concept Estate.
Volvo Concept Estate.
Volvo Concept Estate.
Volvo Concept Estate.
Volvo Concept Estate.
Volvo Concept Estate.
Volvo Concept Estate.
En av skisserna som ledde fram till Volvo Concept Estate.
En av skisserna som ledde fram till Volvo Concept Estate.
P1800 ES och nya Concept Estate.
1 / 17

En sedan, en suv – och nu en kombi.

På bilsalongen i Geneve visar Volvo upp sin tredje och sista konceptbil innan det är dags att presentera riktiga, produktionsfärdiga modeller.

För oss svenskar är kanske nya Concept Estate den mest intressanta.

Det här är en nämligen en försmak på hur nästa generation av storsäljaren V70 kommer att se ut.

Volvo är ett företag i stor förändring sedan kinesiska Geely köpte företaget från Ford. Hela den tekniska grundstrukturen kommer nu att bytas ut och Volvo ska stå på helt egna ben. Grunden till nästa generations bilar kallas SPA.

Den här plattformen kommer att vara grundstenen för en hel radda nya modeller framöver, bland annat XC90 som visas på bilsalongen i Paris i september. Sen är det dags för en ny S80 och för Sverigefavoriten Volvo V70 som väntas bli utbytt inom en inte allt för avlägsen framtid.

Många likheter

Concept Estate, som avtäcks på bilsalongen i Genève, har många likheter med de tidigare konceptbilar som Volvo visat upp. Fronten är utformad för att se så bred ut som möjligt. Motorhuven är lång. Formen är elegant snarare än bruksig. Glöm den gamla ”sosse-containern”.

Den nya konceptbilen har också likheter med den klassiska P1800 ES, från tidigt 1970-tal. Och det här är en mycket medveten strategi från Volvos designteam.

– Vi vill använda de här länkarna till vår historia för att skapa en framtid där skönhet blir en självklar del av Volvos identitet, säger Thomas Ingenlath, Volvos designchef.

Enkelhet ledordet

Trots den snygga interiören är det inredningen som är den stora grejen, enligt Volvo själva. Här vill man visa hur framtidens Volvobilar kommer att se ut inuti. Och ledordet är enkelhet. De flesta av de knappar och reglage som man brukar hitta i en bil har försvunnit och har ersatts med en kontrollenhet som liknar en iPad, som placerats centralt i kupén.

– Grundidén är att organisera kontroller och information så användarvänligt som möjligt. Allting finns exakt där du förväntar dig att de ska vara, vilket gör körningen mer njutbar och effektiv, säger Thomas Ingenlath.

Växelväljare i kristall

Att det här är en svensk bil ska det inte råda någon tvekan om. Känslan som man har varit ute efter när man skapat den interiöra designen är skandinaviskt vardagsrum. Och flera kända svenska varumärken och designers har varit med och bidragit, bland annat har bilen en växelväljare i kristall från Orrefors/Kosta Boda.

Det svenskaste av allt hittar vi i bakluckan: ett specialtillverkat kubbspel, som är synligt genom lastgolvet. Perfekt om man ska stanna och ha picknick.

Historien bakom klassikern P1800 ES

P1800 ES var en vidareutveckling i kombiversion av Volvos klassiska P1800, som på 60-talet blivit trendig då Roger Moore körde en vit i tv-serien ”Helgonet” och kronprins Carl Gustaf fått en specialdesignad som sin första bil.


Den lite sportiga ES-kombin tillverkades från hösten 1971 till 1973, efter ritningar av Volvo-designern Jan Wilsgard. Till ES-versionens fördel brukar den nyskapande designen anföras med karossformen och ett flexibelt lastutrymme.


P1800 ES kallades ibland även ”fiskbilen” eller ”likbilen” i Sverige, och nådde popularitet med 8 077 tillverkade ex under sin korta tillverkningsperiod.


Anledningen till att hela P1800-serien lades ner var hårdare säkerhetsföreskrifter och avgasreningskrav på USA-marknaden vilket påverkade lönsamheten.

PRENUMERERA PÅ ALLT OM BILAR

Här hittar du aktuella erbjudanden!

Annons: