Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Volvo återkallar 750 000 bilar med bromsproblem

Volvo XC60 uppvisade fel i autobromstestet som gjordes av danska FDM.
Foto: FDM/MOTOR

Volvo Cars tvingas återkalla hela 750 000 bilar efter att den danska bilorganisationen FDM upptäckt fel på en sensor.

Det är autobromssystemet, AEB, som inte fungerat som det ska vid FDM:s tester.

Alla berörda Volvoägare kommer inom kort att få ett meddelande om hur återkallelsen ska gå till.

Danska bilorganisationen FDM har genomfört omfattande tester av autobromssystemet och andra assistanssystem på en Volvo XC60. Där visade det sig att bilen inte bromsade som den skulle när föraren kör bilen mot en så kallad ballongbil. Efter FDM:s tester har Volvo undersökt den berörda bilen vid sin egen anläggning i Göteborg och även undersökt bilen vid FDM:s testplats.

Volvo har upptäckt att felet finns på ett flertal bilmodeller som byggts från och med 21 januari 2019. Enligt FDM kan problemet med autobromssystemet härledas till en temperatursensor som är placerad i vindrutan och intill en kamera. Sensorn används på alla Volvobilar, alltså V90, S90, V60, XC60, XC90, S60 och XC40 som byggts av Volvo efter den 21 januari 2019. 

”Grundläggande funktion”

– Autobromssystemet i nya bilar är en grundläggande säkerhetsfunktion och ska självklart fungera felfritt. Det är bra att Volvo sköter det här enligt manualen och återkallar alla berörda bilar., speciellt när det gäller ett fel av den här kalibern där bilen inte kan upptäcka hindret och därmed inte bromsa för fotgängare och cyklister, kommenterar Lone Otto från FDM:s tekniska avdelning.

FDM ger rådet till att Volvoägare att ta återkallelsen på fullaste allvar och se till att felet åtgärdas. FDM har även informerat krocktestorganisationen EuroNCAP och internationella bilsportförbundet, Fia, om problemet. EuroNCAP har krocktestat Volvo XC60 och satt betyg på assistanssystemen.

– Det här handlar om en mjukvaruppdatering som tar 20-30 minuter att göra på verkstaden. Just den här uppdateringen kan inte göras ”over the air” utan kunderna måste besöka en verkstad, säger Volvos presstalesperson Stefan Elfström.

Enligt Elfström brukar Volvos kunder höra av sig om återkallelser men om de inte gör det så blir de påminda. Volvo har ett register över vilka bilar som åtgärdats och inte. Volvo Cars räknar med att kontakta berörda bilägare inom kort.

SE MER: Här krockar Volvobilen 

Annons: