Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 5 aug 2015 22:52

Volvo återkallar 10 000 bilar

Volvo återkallar totalt 10 000 bilar av modell XC90.

Volvo återkallar totalt 10 000 bilar av modell XC90.

Volvo har upptäckt ett fel med krockkuddarna på sin lyxbil XC90.

Nu återkallas sammanlagt 10 000 bilar i världen.

– Finns en risk att krockkuddarna inte utlöser som det är tänkt, säger Stefan Edström, presstalesman för Volvo.

Bloggen Autoblog avslöjar att Volvo uppmanat sina återförsäljare att sluta leverera den sjusitsiga varianten av lyxmodellen XC90 årsmodell 2016.

Det handlar om sammanlagt 10 000 stycken, varav 900 i Sverige som nu återkallas, vilket Aftonbladet först rapporterade.

– Det upptäcktes under ett krockprov alldeles nyligen. Vi ska nu kontakta alla berörda kunder och modifiera deras bilar utan kostnad, säger Stefan Edström.

Jason Guidi, Nordamerika-chef för produktsäkerhet skriver till alla handlare i USA och Kanada att alla sjusitsiga XC90 som finns ute i handeln måste "sättas i karantän och inte göras tillgängliga för kundleverans" förrän felet är åtgärdat, enligt Autoblog.

Anledningen är ett problem med krockkudden, den såkallade sidokrockgardinen kommer i vägen för en panel när krockskyddet ska blåsas upp.

Det i sin tur gör att passagerare längst bak i bilen blir sämre skyddade.

Vilka risker finns det för dem som kört runt med felet?

Det finns ingen risk att krockkudden löser ut i onödan, men vi väljer ändå att återkalla bilarna. Det handlar om att ta hand om alla kunder så snabbt som möjligt, säger Stefan Elfström på Volvo.

I ett uttalande till bloggen meddelar Volvo att det inte ska vara farligt att köra bilarna. De som har köpt bilen kommer emellertid att kontaktas av Volvo.

Återkallelsen gäller nu samtliga sjusitsiga Volvo XC90 årsmodell 2016. Lyxbilen har ett instegspris på drygt 500 000 kronor.