Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 12 jul 2016 13:43

Volkswagen och Audi kan förbjudas i Sydkorea

1/2

Foto: Volkswagen

2/2

Foto: Audi

Volkswagen, Audi och Bentley kan förbjudas i Sydkorea.

Miljödepartementet ska senare den här månaden ta ett beslut om eventuell annullering av certifikaten för totalt 32 bilmodeller.

Anledningen är att de anklagas för att ha fabricerat dokument gällande utsläpp och bullernivåer, uppger Reuters.

En annullering av certifikaten skulle innebära ett försäljningsförbud av totalt 32 bilmodeller från Volkswagen, Audi och Bentley.

Det är en sydkoreansk åklagare som hävdar att Volkswagen fabricerat dokument om utsläpp och bullernivåer. Efter 22 juli väntas ska ett beslut fattas, skriver Reuters.

Förra månaden greps en Volkswagen-chef i Sydkorea som en del av den pågående utredningen.

 LÄS MER: Ny olycka med Teslas självkörande system

Försäljningen har sjunkit

Av de 32 bilmodellerna som hotas av försäljningsförbud säljs 27 stycken i Sydkorea och det skulle innebära ett tungt slag för den tyska biltillverkaren som redan haft en tuff start på året i Sydkorea. Försäljningen har sjunkit med 33 procent som en följd av dieselskandalen.

Miljödepartementet har sedan tidigare förbjudit försäljning av Nissans Qashqai-modell efter att biltillverkaren anklagats för att ha manipulerat kontrollsystemet för utsläpp. Nissan har sedan dess kontrat och stämt departementet.

Notan bara växer

Volkswagen har tidigare nått en överenskommelse i USA och gått med på att betala 125 miljarder kronor för att kompensera kunderna som berörts av dieselgate.

Förra veckan växte notan med 735 miljoner kronor som ska betalas till Kalifornien för att täcka rättegångskostnader och kostnader för utredningen.

Och nu riskerar alltså notan att växa ytterligare om åklagare i Sydkorea slår fast att de fabricerat dokument.

 Köpa ny bil? Se vad du kan få för din gamla här