Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 27 jan 2014 16:46

Volkswagen Golf het som begagnad bil

Fyrhjulsdriften ger Volkswagen Golf bra vinteregenskaper.

Fyrhjulsdriften ger Volkswagen Golf bra vinteregenskaper.

Foto: David Jakobsson

VW Golf är kung i sin egen klass.

Och det gäller inte minst på begagnatmarknaden – det här är fina bilar som blivit allt mer eftertraktade.

Det enda som stör är de höga priserna.

Volkswagen har varit duktiga på att förvalta sina modeller när det kommer nya generationer. Bilarna har hela tiden blivit bättre, men de yttre nyheterna har varit små. Här har inte förändrats något i onödan, en Golf ser fortfarande ut som en Golf och gamla kunder känner väl igen sig när det är dags att byta bil. Den varsamma behandlingen har gjort att utgående modeller inte upplevs som speciellt åldrade – vilket bidrar till högre andrahandsvärde.

Den sjunde generationen av Volkswagen Golf lanserades förra året och har nu hittat ut ordentligt på vägarna i Sverige. Det har inneburit att det dykt upp lite fler begagnade bilar. Och även om det inte är så mycket, så är priserna på en några år gammal bil rätt vettiga. Den femte generationen av bilmodellen, som kom 2003 och som efter några uppdateringar såldes till och med 2007, kan till exempel vara ett ekonomiskt bilval.

Fräsch och modern

Den femte generationens Golf upplevs som förvånansvärt fräsch och modern, trots att det har gått många år sedan bilen konstruerades. Bilen är både komfortabel och rätt rolig att köra – roligare än den nyaste Golfen.

Det finns en uppsjö av bensin- och dieselmotorer till Golf, så här gäller det att tänka igenom vad man behöver och vill ha. Den 140 hästar starka dieselmotorn 2,0 TDI är en både kraftfull och snål motor som tilltalar många som kör mycket. Med den motorn i kombination med fyrhjulsdriften 4motion har man en mycket kompetent bil som klarar både mysiga sommarresor och eländigt vinterväglag. Dessutom skäms bilen inte för sig som dragbil: 1 600 kilo ska den klara av. Det är en rätt ordentlig husvagn, det.

Höga priser

Som sagt, priserna på begagnatmarknaden är höga. Med den mindre dieseln på 1,9 liter och fyrhjulsdrift börjar priserna på cirka 75 000 kronor. Då får man en bil från 2006-2007 med kanske 15 000 mil på mätaren. Vill man ha den starkare tvålitersdieseln och kanske bara 5 000–6 000 mil på mätaren så får man räkna med en prislapp på minst 125 000 kronor.

Mycket pengar, men man får en bra bil för slantarna.