Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 25 maj 2015 11:30

Ville testa autobroms – gjorde bort sig totalt

Här accelererar en Volvo XC60 och kör över två personer.

Anledningen: Någon verkar ha bestämt sig för att testa fotgängarskyddet Pedestrian Detection – och valde att göra det på levande människor.

Problemet var bara att de glömde att först försäkra sig om bilen var utrustad med tekniken.

Vem eller vilka som ligger bakom det märkliga testet av säkerhetssystemen i Volvo XC60 har ännu inte klarlagts. Men det handlar inte om något officiellt test från Volvo. Och det handlar inte om något test av ny självparkeringsteknik som uppgifter först gjorde gällande när bilderna blev kända.

Klippet kommer från Dominikanska Republiken och Volvo har ännu inte lyckats få reda på exakt var eller vilka som utför det märkliga testet.

– Nej, vi vet inte det. Var det privatpersoner? Var det en återförsäljare? Vi måste få mer kunskap om sammanhanget, säger Bjarne Darwall, PR- och informationschef för Volvo Personbilar Sverige AB.

Inget tekniskt fel

Volvos säkerhetsexperter har nu granskat videoklippet och är övertygade om att olyckan inte berodde på något tekniskt fel på bilen.

– Volvo XC60 har City Safety som standard, men det inkluderar inte fotgängarskyddet – Pedestrian Detection. På filmen ser det ut som att bilen i fråga inte har Pedestrian Detection, som säljs i ett separat paket kallat Driver Support, säger Bjarne Darwall.

Även om bilen nu skulle ha varit utrustad med Pedestrian Detection är det inte troligt att bilen skulle ha bromsat för personerna i filmen. Anledningen är att den kördes på ett sätt som berättar för systemet att föraren själv vill hantera situationen.

 

LÄS MER: Bilägarnas mardröm – här är de dyra missarna

”Rekommenderar inte tester på människor”

– På det sätt som bilen i filmen accelererar kraftigt mot fotgängarna hade systemet sannolikt blivit inaktiverat, vilket är fallet då man genom att köra aktivt talar om för bilen att man själv vill ha kontroll, säger Darwall.

Det faktum att man valt att inte använda dockor när man skulle testa bilen imponerar inte heller på Volvo eller Bjarne Darwall.

– Volvo rekommenderar inte att tester genomförs på människor, säger han.