Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 11 sep 2015 13:43

Viktigaste nyheterna på Frankfurt-salongen

Opel Astra

Opel Astra

1/12

Foto: Opel

Renault Talisman

Renault Talisman

2/12

Foto: Renault

Alfa Romeo Giulia

Alfa Romeo Giulia

3/12

Foto: Alfa Romeo

Jaguar F-Pace

Jaguar F-Pace

4/12

Foto: Jaguar

BMW 7-serie

BMW 7-serie

5/12

Foto: BMW

Audi e-tron quattro concept

Audi e-tron quattro concept

6/12

Foto: Audi

Renault Megane

Renault Megane

7/12

Foto: Renault

Audi A4

Audi A4

8/12

Foto: Audi

BMW X1

BMW X1

9/12

Foto: BMW

Kia Sportage

Kia Sportage

10/12

Foto: Kia

Nissan Navara

Nissan Navara

11/12

Foto: Nissan

Toyota Prius

Toyota Prius

12/12

Foto: Toyota

Bilsalongen i Frankfurt är bilvärldens största - och viktigaste. Till årets salong skryter arrangören med ofattbara 210 världspremiärer.

Här visar framför allt de starka tyska biltillverkarna upp sina nyheter och sina tankar om framtidens bilar.

Och här försöker konkurrenterna visa att de är minst lika bra på att bygga snygga, smarta och bränslesnåla bilar.

Här är de viktigaste bilnyheterna på Frankfurt-salongen 2015!

Opel Astra

Opels viktigaste bil på många, många år. Tidigare har Opel satsat på småbilar som Adam och nya Karl och i fjol kom nya Corsa. Men det är med Astra som den nya Opel-ledningen verkligen ska peka ut framtiden och börja tjäna pengar.

Renault Talisman

Viktiga modellen Laguna ska äntligen ersättas och Renault har valt namnet Talisman. Renault säljer traditionellt mest av sina små bilar men det behövs större bilar för att tjäna mer pengar.

Alfa Romeo Giulia

Fiat satsar enormt mycket pengar på att skaka liv i insomnade Alfa Romeo. Och mycket avgörs av den här bilen - Giulia. Den relativt stora bilen ska ligga till grund för flera nya Alfa-bilar de kommande åren så det gäller att det här blir sen succé.

Jaguar F-Pace

Under det kommande året kommer vi att se en mängd suv:ar och crossovers från alla tillverkare. Land Rover/Jaguar har det förspänt då suv-tekniken redan finns i koncernen. Dessutom finns supersuccén Evoque som förebild till nya Jaguar F-Pace.

BMW 7-serie

Kanske i sig inte en jätteviktig bilnyhet men 7-serien brukar skvallra om hur BMW tänker sig att gå vidare även med 5-serie och 3-serie. Och visst handlar en del av nyheterna i 7-serien om gränssnittet till föraren - ett område där BMW behöver förändring. För vad sägs om till exempel en egen touchpad i baksätet.

Audi e-tron quattro

Audi visar en konceptbil som är en i raden av intressanta Tesla-konkurrenter. Audi visar att fler tillverkare tar efter Tesla och bygger elbilar med en räckvidd på bortåt 50 mil. Hur ska Tesla tackla den här konkurrensen och blir verkligen Audi, BMW och Mercedes lika bra på att bygga sitt varumärke till miljövänner som Tesla varit.

Renault Megane

Megane följer samma utveckling som Clio och blir något sportigare i sin nya version. Vi har sett på spionbilder på bilen att bland annat framljusen förändrats en hel del. För Renault är Megane en mycket viktig bil då den står för stora delar av försäljningen och modellfamiljen Megane ska förnyas under hela 2015 och 2016.

Audi A4

En storsäljare i Sverige och en bil med lång tradition hos svenska bilköpare. Audi har förnyat designen på A4 väldigt försiktigt vilket kan visas sig kostsamt. A4 har blivit större men betydligt lättare - upp till 125 kg - och är förstås laddad med den senaste tekniken från VW-gruppen. Att A4 blivit större ska bland annat märkas på ett större lastutrymme. Nya A4 visas i Frankfurt både som sedan och kombi.

BMW X1

När BMW gör ett generationsbyte av X1 blir det också ett byte av plattform. Nya X1 byggs inte längre på den bakhjulsdrivna 1-serien utan på samma plattform som 2-serie Active Tourer, som är framhjulsdriven. Därmed har också överhängen bak och fram blivit längre trots att hela bilen är aningen kortare än föregångaren. Nya X1 är också högre och har större innerutrymmen. En ny plattform betyder nya och mindre motorer där bland annat den raka sexan försvinner.

Kia Sportage

Kias flaggskepp och en bil som märks på vägen. Och det är klart att Kia fortsätter med sin framgångsrika design när modellen nu ska ta nästa kliv och med sin fjärde generation. När vi tittar på måtten så finns det en risk att Sportage kommer att kännas lite liten i kupén, tror att hjulbasen blivit längre och bagageutrymmet större. Den största förändringen finns ändå i minskat buller och högre komfort.

Nissan Navara

Pickuper har en lite längre livslängd än vanliga personbilar men nu är det dags för en uppdatering av en riktig storsäljare. Det här är 12:e generationen av Navara - tidigare King Cab. Vi får bland annat se nya motorer där 2,5-litersdieseln på 188 hästkrafter och 450 Nm är intressant. Bränsleförbrukningen ska ha sänkts med 11 procent.

Toyota Prius

Vi har väntat och väntat på fjärde generationen av Toyota Prius - bilen som på sätt och vis blivit en symbol för elektrifieringen i form av hybrider och laddhybrider. Prius drivs av en elmotor och en fyrcylindrig 1,8-litersmotor med det totala kraftuttaget på cirka 150 hästkrafter. Vissa designelement ska plockas från vätgasbilen Mirai men vi är alla beredda på att Prius kommer att visa sig vara en lika ful bil som tidigare.

 

LÄS MER: Beskedet: Då visar Volvo nya S90