Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 13 aug 2015 14:01

Vi testar wifi till bilen

Få frid i baksätet. Många tillverkare erbjuder wifi som tillval, som i den här BMW 2-serie Gran Tourern. Men det finns alternativ för äldre bilar, eller där tillvalet inte finns.

Få frid i baksätet. Många tillverkare erbjuder wifi som tillval, som i den här BMW 2-serie Gran Tourern. Men det finns alternativ för äldre bilar, eller där tillvalet inte finns.

1/5

Foto: BMW

Car-fi. Riktigt smidig router.

Car-fi. Riktigt smidig router.

2/5

Foto: David Jakobsson

ZTE MF910. Testvinnare!

ZTE MF910. Testvinnare!

3/5

Foto: David Jakobsson

Huawei E5878. Smidig men strular.

Huawei E5878. Smidig men strular.

4/5

Foto: David Jakobsson

Net1. En rejäl pjäs som passar bra i husvagnen, båten eller sommarstugan.

Net1. En rejäl pjäs som passar bra i husvagnen, båten eller sommarstugan.

5/5

Foto: David Jakobsson

Internet i bilen, i husvagnen eller i båten – vilken lyx!

Med en ny 4G-router kan man jobba nästan var som helst.

Eller hålla hela familjen både uppkopplad och nöjd på semestern.

Vi har hårdkört mobila routrar på olika platser i Sverige – och här är våra favoriter.

ZTE MF910

Den här lilla routern trodde vi inte riktigt på när vi först fick se den – men den blev snabbt vår absoluta favorit. ZTE MF910, som vi körde med ett abonnemang från Telia, fungerade helt utan strul rakt igenom vår testperiod och överträffade alla förväntningar.

Till att börja med är det lätt att komma i gång med den här routern. Man behöver knappa in en pinkod från sin enhet en gång och sen är det bara att köra: Ett tryck på onoff-knappen och sen är man är online.

Formatet är smidigt, vilket för den här routern lätt att ta med vart man än ska och den tar knappt någon plats alls i bilen. Laddningen sker via en USB-kontakt som man kan köra i en 220- eller 12-voltskontakt. Batteritiden visade sig också vara riktigt bra i den här routern. Räckvidden kunde kanske vara bättre om man ska vara extra gnällig.

Pris: Kostar från 1 399 kronor hos Telia, går också att köpa ihop med olika abonnemang.

Net1

Det här är en riktigt rejäl router som kanske egentligen i första hand är byggd för att fungera som stationär router. Den fungerar dock alldeles utmärkt att ta med sig i husvagnen, sommarstugan eller båten. Till bilen passar den kanske inte så bra, på grund av sin storlek. Vi testar den i två olika husvagnar – och här funkar den hur bra som helst. Räckvidden och täckningen är överraskande bra, inga problem att koppla upp sig även när vi testade från grannens husvagn en bra bit bort.

Routern har ett inbyggt batteri som ska klara två timmars användning utan strömförsörjning. Riktigt så länge klarade sig Net1:s router inte, men vi kunde surfa en god stund innan vi blev tvungna att ladda.

Riktantenn, bilantenn och en antenn som anpassats för att funka i båten eller husvagnen finns som tillval. Plus för att man inte behöver något simkort – enklare än så här kan det inte bli.

Pris: Ingår i abonnemang från Net1. Billigaste kostar 199 kronor i månaden, det dyraste 499 kronor.

Huawei E5878

Det här är en mobil router för den som tycker att utseendet är viktigt. Guldfärgade Huawei E5878 ser riktigt dyr ut, utan att vara det. Tittar man noga ser den nästan ut som en iPhone av äldre modell.

Funktionen, som väl egentligen är det viktigaste, är ungefär samma som i ZTE MF910. Huawei E5878 är lika lätt att komma i gång med – men vi blir inte riktigt lika imponerade när vi väl använder den. Vi kör ett Teliaabonnemang i Huawei E5878

och täckningen är i princip lika bra som ZTE MF910. Dock är räckvidden en aning sämre än konkurrenterna i den här jämförelsen och man gör bäst i att hålla sig nära routern om man ska klara att hålla sina enheter uppkopplada. Lite strular den tekniskt också, ett par gånger blir vi tvungna att starta om routern för att den ska fungera.

Pris: 1 356 kronor hos Telia. Går också att köpa ihop med olika abonnemang.

Tele2 Car-fi

Det här är förmodligen en av de allra smidigaste mobila routrar som finns till bilen. Den läckert designade rutern stoppas enkelt in 12-voltsuttaget. Sen är det bara att trycka på knappen i mitten – och man kan börja surfa direkt. I vår jämförelse är denna router överlägset smidigast i bilen, men den har några svagheter jämfört med sina konkurrenter.

En är att det inte finns något batteri i den, när tändningen slås av på vår testbil är det omedelbart slutsurfat med en massa gnäll från baksätet som följd. Tele2:s Car-fi går också bara går att ansluta till ett 12-voltsuttag, vilket gör det svårt att använda den på de flesta platser utanför bilen. Husvagnar och båtar är tack och lov också ofta utrustade med 12-volt, men det är bara att glömma att använda den hemma om man inte skaffar en adapter.

Pris: 699 kronor hos Tele2. Går att beställa tillsammans med olika abonnemang.

 

TEST: 12v kylväskor till bilen