Vi testar 12v kylboxar
till sommarens bilresa

12v/230v 45 liter Kayoba (Jula) 1 499 kronor . Riktigt stor – men vi blir besvikna på kylan.
Foto: David Jakobsson

En 12v kylbox i bilen är det smartaste sättet att ta med sig mat och dryck på bilresan i sommar. Vi har testat sex olika kylboxar i olika storlekar och prisklasser.

Inte alla boxar klarar att bli kylskåpskalla i bilen – de flesta boxarna utlovar en kylkapacitet på omkring 15 grader under omgivande temperatur, och då måste det vara svalt i kupén om boxarna ska komma ner till åtta grader.

Har man känsliga matvaror med sig kan det vara en bra idé att komplettera med ett par kylklampar, det gör stor skillnad.

12v/230v 45 liter Kayoba (Jula) 1 499 kronor

Det här är en riktigt rejäl kylbox för den som vill ha med sig många kylvaror – 45 liter räcker långt. Det räcker till mat för hela familjen en helg. Eller för en riktigt bra utflykt med kompisarna.

Naturligtvis blir det tungt att lyfta den här boxen om man packar den full med grejer. Det har man löst med att utrusta kylväskan med hjul och ett praktiskt draghandtag. Det fungerar riktigt smidigt.

Vi blir dock lite besvikna på temperaturen. När vi testar i ett 20 grader varmt rum lyckas boxen aldrig bli kallare än 12 grader, vilket är på tok för varmt för känsligare kylvaror.  Dessutom tog det en timme att kyla ner den till den temperaturen.

PLUS

En rejäl konstruktion och massor av plats. Kan göra både värme och kyla. Går att köra på både 12 och 230 V.

MINUS

Det här är en kylbox som låter ganska mycket. Glöm att sova nära den i till exempel en båt eller en husvagn. Dessutom blir den inte speciellt kall. När vi provkör kommer termometern aldrig under 12 grader – och det tar ett tag att nå dit.

Kylbox 12v 24 liter Tristar (Jula) 499 kronor

Det här är en lätt, liten, smidig och mycket enkelt byggd kylväska. Den är smidig att ha att göra med. Hela locket, inklusive kylanordning, lyfts av när man ska använda väskan.

Det kan tyckas vara sniket att det inte finns några gångjärn – men egentligen är det rätt smart, eftersom det är en detalj som ofta går sönder på den här typen av kylväskor.

Det är bara 12 V som gäller här, alltså ingen möjlighet att använda väskan i huset eller att förkyla den innan man åker i väg. Det är ett stort minus.

Kylbox Tristar 24 liter

Den lilla väskan blir snabbt kall och kommer ner i rätt låga temperaturer. Någonstans mellan 7–8 grader visar termometern efter en stund. Godkänt.

PLUS

Lätt och smidig. Enkel konstruktion som är lätt att hantera – bara att stoppa in sladden. Och sladden är rätt lång.

MINUS

Väskan går inte att plugga in i vägguttaget. Det gör naturligtvis användningsområdet rätt begränsat. Men det kan man kanske inte begära för en så här billig kylväska, den kostar ju bara 299 kronor.

Kylbox 12v 20 liter Asaklitt (Clas Ohlson) 479 kronor

Det här är en kylbox i standardformat från Clas Ohlsons eget märke Asaklitt.

Kylväskan rymmer 20 liter och kan både värma och kyla innehållet.

När vi testar boxen är det 25 grader varmt i bilen, och enligt Clas Ohlson ska boxen kyla 15-18 grader jämfört med yttertemperaturen.

Den lyckas nästan. 11 grader blir det till slut i kylboxen – och det går snabbt.

Det tar mellan 5-10 minuter innan boxen lägger sig på sin lägsta temperatur.

Kylbox Asaklitt 20 liter

Har man känsliga matvaror med sig är det ett bra tips att lägga med ett par kylklampar – då blir det ordentligt kallt i boxen, vi noterar fyra grader.

Boxen kan också ställas in på värme – maxtemperaturen är 65 grader.

PLUS

Digital display som visar temperaturen. Sober design med kvalitetskänsla. Kyler 14 grader under omgivande temperatur snabbt.

MINUS

Sladden blir för kort i stora bilar om man vill ha boxen längst bak i bagaget, det här gäller bilar med 12v-uttag enbart där fram.

Finns inte sladd till 220v uttag.

LÄS MER: 12 tips - bilbarnstolar

Kylbox 12v 8 liter Asaklitt (Clas Ohlson) 399 kronor

Clas Ohlsons minsta kylbox rymmer 8 liter. En riktigt genomtänkt box med många praktiska funktioner. Den här ställer man med fördel i mitten på baksätet och spänner fast med bältet.

Boxen har praktiska läskhållare, och har dessutom en rem så att man enkelt kan bära den ner till stranden.

Kylbox asaklitt 8 liter

Precis som den stora modellen ska den här boxen klara att kyla mellan 15-18 grader jämfört med yttertemperaturen. Även här noterar vi 11 grader – men trots sin litenhet tar det längre tid innan den blir kall, omkring 20 minuter.

Också den här boxen kan ställas in på värme med en maxtemperatur på 65 grader.

PLUS

Mångsidig. Perfekt för barnens matsäck i baksätet. Tar liten plats. Enkel att sätta fast med säkerhetsbälte i särskilt spår under locket.

MINUS

Tar en stund innan den når min-temperatur, fungerar bäst på längre bilturer. Ingen sladd till 220v.

Carwise 40L 12v/230v Mekonomen 999 kronor (kampanjpris)

Stor kylbox från Carwise med integrerade hjul

Boxen kan kyla ner till minus 15 grader vid en rumstemperatur på 25 grader.

Den stora boxen är indelad i tre fack och har alltså två mellanväggar. Dessutom kan den ena väggen flyttas något. Det ger stor variation och många packmöjligheter. Stora Pet-flaskor kan stå upp.

Carwise kylbox 40 liter
Foto: Jan-Erik Berggren

Steglös inställning av temperatur från max till min beroende på yttertemperatur.

Boxen håller kylan bra och kommer snabbt ner till önskad temperatur. Men 40 liter är mycket och packar du den full rekommenderas inte att försöka bära den i de något veka handtagen. Då är det bättre att rulla den på hjulen, eller lyfta med handtagen infällda.

PLUS

Stor och rejäl. Mycket prisvärd. Ett litet kylskåp för förtältet eller sommarstugan.

MINUS 

Kort 220-sladd. Något veka handtag och lock till sladdhuset. Tung om den ska lyftas.

Biltema 24L 12v/230v Biltema 499 kronor

Biltemas riktiga storsäljare bland kylboxarna. Kyler till 11-15 grader under omgivningstemperatur. Kan värmas till 45-60 grader.

En mellanvägg i boxen gör den enklare att packa.

Kylbox Biltema 24 liter

Når önskad temperatur hyggligt snabbt. Stabil och rejäl konstruktion.

Inte så mycket plats för kablarna vilket i praktiken betyder att de kommer att ligga och slänga utanför boxen när den inte används. Som vanligt korta sladdar, både 12v och 230v.

Locket har gångjärn i plast som enkelt kan brytas eller skadas. Locket är också tungt och boxen kan i praktiken inte stå med öppet lock, då behöver det lyftas bort.

PLUS 

Enkel och robust. Bra mellanvägg. Prisvärd med tanke på värme och kyla samt 12v och 230v.

MINUS 

Tungt lock. Svaga gångjärn. Korta sladdar och litet sladdhus.

LÄS MER: Vi testar åtta 12v kylboxar!

PRENUMERERA PÅ ALLT OM BILAR

Annons: