Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 20 jul 2013 10:00

Vi provar tre högtryckstvättar

1/5

Einhell RT-HP 1545.

Einhell RT-HP 1545.

2/5

Kärscher K5 Classic.

Kärscher K5 Classic.

3/5

Biltema HPC 90.

Biltema HPC 90.

4/5

5/5

Under sommaren är det ett rent nöje att tvätta bilen.

Speciellt om du har en bra högtryckstvätt.

Vi har testat tre tvättar i tre olika prisklasser.

Att tvätta bilen är ett klassikt helgnöje. Förr tvättade mer eller mindre alla på bensinmackarnas gör-det-själv-anläggningar men i dag blir automattvättning allt vanligare.

De som inte vågar sig in bland borstar och tuffa maskiner står hemma på garageuppfarten, ibland till och med med trädgårdsslangen. Men ska det bli ett bra resultat krävs två saker:

1) En bra högtryckstvätt.

2) Att du vet om du får tvätta bilen på ­gatan. I många kommuner är det förbjudet då det ­anses vara skadligt för miljön att tvätta bort all skit som fastnat på bilen utmed vägen.

Fråga kommunen

Miljöfrågan får du reda ut på egen hand, fråga helt enkelt de miljöansvariga på din kommun. Högtryckstvättarna är både enklare och svårare att få klarhet i. För det går att köpa en tvätt på Biltema för knappt 700 kronor och det går att köpa en riktig värsting från Kärcher för drygt fyra gånger så mycket. Eller hålla dig nånstans mittemellan.

Vi har testar tre olika maskiner i tre olika prisklasser. Billigast är tvätten från Biltema. Dubbelt så dyr som den är en högtryckstvätt från Einhell och dubbelt så dyr som den en klassisk och hyllad tvätt från Kärcher.

Vi genomförde testet långt från kommunalt vatten och avlopp och få mängder lösnings­medel. Bilen som tvättades var vår silver­färgade Volvo V60 långtestbil.

Enkelt byte för slangen

Först ut i testet var den billigaste - Biltemas HPC90. Tvätten är inte större än en dammsugare och är ett enkelt byte för vattenslangen - ja, det vill säga att den far runt lite när slangen dras åt olika håll. Men den har finesser som behållare för tvättmedel och att den inte drar i gång kompressorn förrän du verkligen spolar vatten.

Min 20 år gamla Kärcher är av modellen att den kör kompressorn även om jag inte sprutar vatten, vilket är ytterst irriterande nu när man provat den modernare varianten.

Jag är inte så imponerad av trycket i HPC90 men det sköljer av bilen fint. Här finns inga ­ställbara munstycken och inte heller vindor ­eller plats för tillbehören. Men å andra sidan så är det tryck på vattnet och det blir mycket renare än med bara trädgårdsslangen.

Smal och smidig

Nästa tvätt som rullas fram till bilen är Einhells 1545. Den kostar dubbelt så mycket som Biltemas tvätt och är betydligt större. Två stora hjul och ett handtag med inbyggd vinda gör maskinen mera smidig. Smal och smidig maskin som enkelt får plats i garaget.

Sladdvindan är till för vattenslangen och baktill finns även behållare för schampoflaska och tillbehör. Trycket är högre än på Biltemas maskin men jag hade väntat mig mer. Två munstycken finns att välja på och med det ena kan du ställa strålen. Tyvärr ställs strålen in ute vid munstycket vilket gör att du kommer att bli blöt.

Rejälare maskin

Ytterligare en dubblering av ­priset, ja, då får du värstingen i det här sällskapet, Kärcher K5 Classic. Det märks direkt att det här är lite en lite rejälare maskin än konkurrenternas. Trycket är betydligt bättre och en lång vattenslang gör det enkelt att tvätta runt om hela bilen utan att behöva flytta själva tvätten.

Det är tillbehören som är Kärchers styrka. Visst, det kostar lite mer men det blir också enklare och roligare att använda. Till bilen har Kärcher flera olika borstar som trycker ut vatten och schampo, ett mycket bra böjbart munstycke och den finurliga, lilla ­vagnen som du kan skjuta in under bilen.

Smart är också behållaren för kemikalierna där du vänder flaskan upp och ner i en speciell anslutning och sen reglerar mängden fram på tvätten. Plus också för att anslutningarna sitter på samma sida av tvätten.

Tillbehören är inte med i grundpriset och "all-inclusive" känns i plånboken. ­Kärcher har också en rad tillbehör för till exempel tvätt av altaner och hängrännor.

Analysera egna behov

Att välja rätt högtryckstvätt handlar mycket om att analysera sina egna ­behov. Kärchers maskin är klart dyrast men har du råd med den och alla tillbehör så ­kommer du troligen att använda tvätten till många olika saker.

Biltemas billiga tvätt kan vara bra om du bara vill spola av bilen eller dina trädgårdssaker. Einhells maskin ligger mitt emellan och har hjulen och sladdvindan som fördelar jämfört med Biltemas lilla tvätt. Men upp till Kärchers prestanda når den inte.