Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 29 apr 2013 11:30

Vi provar sex bilbarnstolar

ALLT OM BILAR har testat sex vanliga bilbarnstolar - tre bakåtvända och tre framåtvända. Vi har kört med flera olika barn i ett antal olika bilar för att skapa oss en uppfattning om hur stolarna fungerar i vardagen. Vi har inte utfört några säkerhetstester, de getingbetyg som vi satt speglar endast hur vi och barnen har trivts med att använda stolarna. BLÄDDRA VIDARE FÖR ATT SE BETYG OCH OMDÖMEN!

ALLT OM BILAR har testat sex vanliga bilbarnstolar - tre bakåtvända och tre framåtvända. Vi har kört med flera olika barn i ett antal olika bilar för att skapa oss en uppfattning om hur stolarna fungerar i vardagen. Vi har inte utfört några säkerhetstester, de getingbetyg som vi satt speglar endast hur vi och barnen har trivts med att använda stolarna. BLÄDDRA VIDARE FÖR ATT SE BETYG OCH OMDÖMEN!

1/7

Foto: Andreas Libell

BAKÅTVÄND – BESAFE IZI KID ISOFIX. Den här stolen klickas fast i bilens isofix-fästen, och installationen är bus­enkel. Stolen är riktigt tung, men tack vare den enkla installationen enkel att flytta mellan bilar. Sittläget är justerbart i fyra ­positioner, och axelremshöjden justeras med ett enkelt handgrepp. Hög sittposition gör att barnet ser ut genom bilrutan, och benutrymmet är föredömligt för att vara en bakåtvänd bilbarnstol. ­Tyvärr är stolen bara godkänd för upp till 18 kilo - isofix-fästen klarar inte mer än så. Högt pris avskräcker.<br>Pris: Från cirka 3 800 kronor.

BAKÅTVÄND – BESAFE IZI KID ISOFIX. Den här stolen klickas fast i bilens isofix-fästen, och installationen är bus­enkel. Stolen är riktigt tung, men tack vare den enkla installationen enkel att flytta mellan bilar. Sittläget är justerbart i fyra ­positioner, och axelremshöjden justeras med ett enkelt handgrepp. Hög sittposition gör att barnet ser ut genom bilrutan, och benutrymmet är föredömligt för att vara en bakåtvänd bilbarnstol. ­Tyvärr är stolen bara godkänd för upp till 18 kilo - isofix-fästen klarar inte mer än så. Högt pris avskräcker.
Pris: Från cirka 3 800 kronor.

2/7

Foto: David Jakobsson

BAKÅTVÄND – BRIO ZENTO. Den enklaste stolen i testet. Sittpositionen går inte att ändra, utan är fast. Barnet sitter lägre än i någon av de andra stolarna, och benutrymmet är begränsat. Ett löstagbart huvudstöd ingår. Monteras med hjälp av bilbältet, som träs genom två slitsar i sitsen. Bältet i stolen måste träs om när barnet blivit längre. Förankringsband ska fästas i öglor vid golvet om det finns, eller nere vid framstolen. Stolen kan också användas som framåtvänd efter fyra års ålder och är godkänd för barn upp till 25 kilo. Bra pris.<br>Pris: Från cirka 2 000 kronor.

BAKÅTVÄND – BRIO ZENTO. Den enklaste stolen i testet. Sittpositionen går inte att ändra, utan är fast. Barnet sitter lägre än i någon av de andra stolarna, och benutrymmet är begränsat. Ett löstagbart huvudstöd ingår. Monteras med hjälp av bilbältet, som träs genom två slitsar i sitsen. Bältet i stolen måste träs om när barnet blivit längre. Förankringsband ska fästas i öglor vid golvet om det finns, eller nere vid framstolen. Stolen kan också användas som framåtvänd efter fyra års ålder och är godkänd för barn upp till 25 kilo. Bra pris.
Pris: Från cirka 2 000 kronor.

3/7

Foto: David Jakobsson

BAKÅTVÄND – MAXI-COSI MOBI. Har man inte isofix, och behöver en stol som klarar 25 kilo är det här ett bra alternativ. Sittpositionen är hög, och installationen är riktigt enkel; bältet sätts fast runt rörkonstruktionen i stolens framkant. Bakåt tryggar ett golvstöd, och förankringsband som sätts fast i öglor vid golvet eller nere vid framstolen. Sätet går att luta i fyra olika lägen med ett enkelt handgrepp. Tyvärr ingår inget huvudstöd, och även här måste man trä om bältet i stolen i takt med att barnet växer. Har också begränsat benutrymme.<br>Pris: Från cirka 2 200 kronor.

BAKÅTVÄND – MAXI-COSI MOBI. Har man inte isofix, och behöver en stol som klarar 25 kilo är det här ett bra alternativ. Sittpositionen är hög, och installationen är riktigt enkel; bältet sätts fast runt rörkonstruktionen i stolens framkant. Bakåt tryggar ett golvstöd, och förankringsband som sätts fast i öglor vid golvet eller nere vid framstolen. Sätet går att luta i fyra olika lägen med ett enkelt handgrepp. Tyvärr ingår inget huvudstöd, och även här måste man trä om bältet i stolen i takt med att barnet växer. Har också begränsat benutrymme.
Pris: Från cirka 2 200 kronor.

4/7

Foto: David Jakobsson

FRAMÅTVÄND – BRITAX KIDFIX. Det här är en mycket smidig stol, utrustad med isofix... eller isofit, som Britax väljer att kalla det. Enligt tillverkaren ska isofit låta stolen glida en bit framåt i händelse av en kollision för att bältet ska sträckas upp mot barnet. Huvudstödet ställs in med ett enkelt handgrepp och är lätt att anpassa till barnet. Det här är också en bekväm stol som barnen trivdes och gärna satt längre stunder i utan att börja gnälla. Om stolen skulle bli nerkladdad så är det hyfsat smidigt att ta av överdraget för att tvätta det.<br>Pris: Från cirka 1 700 kronor.

FRAMÅTVÄND – BRITAX KIDFIX. Det här är en mycket smidig stol, utrustad med isofix... eller isofit, som Britax väljer att kalla det. Enligt tillverkaren ska isofit låta stolen glida en bit framåt i händelse av en kollision för att bältet ska sträckas upp mot barnet. Huvudstödet ställs in med ett enkelt handgrepp och är lätt att anpassa till barnet. Det här är också en bekväm stol som barnen trivdes och gärna satt längre stunder i utan att börja gnälla. Om stolen skulle bli nerkladdad så är det hyfsat smidigt att ta av överdraget för att tvätta det.
Pris: Från cirka 1 700 kronor.

5/7

Foto: David Jakobsson

FRAMÅTVÄND – BESAFE IZI UP X3 FIX. Det här är en tung stol som ger ett gediget  intryck. Att flytta den mellan olika bilar kan bli lite bökigt. Höjden  på nackskyddet och säkerhetsbältets nivå justeras hyfsat enkelt med  hjälp av ett vred på sidan av stolen. Mycket skön att sitta i, enligt  barnen. Omdömet &quot;mysig&quot; kom spontant. Besafe iZi Up X3 FIX är utrustad  med isofixfästen, som är lätta att hantera. En bra anordning stänger om  bältet så att det aldrig kan glida ur sitt läge och inte &quot;korvas&quot; i  första taget. Stolen är rätt dyr, vilket drar ner betyget en geting.<br>Pris: Från cirka 1 900 kronor.

FRAMÅTVÄND – BESAFE IZI UP X3 FIX. Det här är en tung stol som ger ett gediget intryck. Att flytta den mellan olika bilar kan bli lite bökigt. Höjden på nackskyddet och säkerhetsbältets nivå justeras hyfsat enkelt med hjälp av ett vred på sidan av stolen. Mycket skön att sitta i, enligt barnen. Omdömet "mysig" kom spontant. Besafe iZi Up X3 FIX är utrustad med isofixfästen, som är lätta att hantera. En bra anordning stänger om bältet så att det aldrig kan glida ur sitt läge och inte "korvas" i första taget. Stolen är rätt dyr, vilket drar ner betyget en geting.
Pris: Från cirka 1 900 kronor.

6/7

Foto: David Jakobsson

FRAMÅTVÄND – BRIO CARO. Det här är en mycket smidig och lätt stol. Stolen har löstagbar rygg, vilket gör att det går att använda bälteskudden separat. Säkerhetsbältet förs in i kroken i huvudstödet och därefter under armstöden, som uppskattades mycket av passagerarna. En annan detalj som uppskattades av barnen var de två infällbara mugghållare som finns i stolen. Perfekt för en flaska saft under långturerna. Dock så kommer många föräldrar med tygklädsel i bilen inte att vara lika nöjda när det skvimpar ut lite från mugghållarna.<br>Pris: Från cirka 1 000 kronor.

FRAMÅTVÄND – BRIO CARO. Det här är en mycket smidig och lätt stol. Stolen har löstagbar rygg, vilket gör att det går att använda bälteskudden separat. Säkerhetsbältet förs in i kroken i huvudstödet och därefter under armstöden, som uppskattades mycket av passagerarna. En annan detalj som uppskattades av barnen var de två infällbara mugghållare som finns i stolen. Perfekt för en flaska saft under långturerna. Dock så kommer många föräldrar med tygklädsel i bilen inte att vara lika nöjda när det skvimpar ut lite från mugghållarna.
Pris: Från cirka 1 000 kronor.

7/7

Foto: David Jakobsson

Att välja en bilbarnstol kan bli ditt livs viktigaste beslut. I ett extremfall kan det här faktiskt handla om liv eller död. Det finns dock några enkla tips som kan göra det här valet lite lättare. Det allra bästa: Ta hjälp av ett proffs.

Från och med att små barn kan sitta själva utan stöd är det dags att lägga bort babyskyddet och börja använda en bakåtvänd bilbarnstol. Barnen ska sen färdas bakåtvända så länge som möjligt när de reser i bil - gärna upp till fem års ålder - eftersom det har visat sig vara många gånger säkrare än att sitta vänd framåt. En tumregel är att barnet åtminstone ska ha fyllt fyra år innan det ska bli tal om att åka i en framåtvänd stol.

E-märkning och Plusmärkning

Det finns många fabrikat och många stolar på marknaden. För att en stol ska vara godkänd ska den vara E-märkt och alltså ha fått ett europeiskt godkännande. Det finns också en så kallad Plusmärkning, som kan göras av stolar som är avsedda för den svenska marknaden. Testerna utförs av VTI, statens väg- och transportforskningsinstitut, och är frivilliga för tillverkarna.

- De flesta låter plustesta sina stolar. I testet mäts krafterna som barnets nacke utsätts för vid en kollision. Det är en extra trygghet att välja en plustestad stol, säger Rickard Cosini, kommunikationsansvarig på NTF, Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande.

Fördelar och nackdelar med Isofix

Många stolar är i dag utrustade med så kallade isofixfästen. Och isofix har sina fördelar.

- Visst är det bra med isofix, framför allt säkerställer isofix en bra montering av stolen. Det är inte ovanligt med felmonterade stolar. Men man ska tänka igenom hur man ska använda stolen. Isofix är bara godkänt upp till 18 kilo, så barnet växer ur den tidigare, säger Rickard Cosini.

Svårt med bakåtvänt

Det finns många bra bakåtvända stolar - men alla passar inte så bra i alla bilmodeller. Det kan vara svårt att hitta rätt. Här har Rickard ett tips:

- Åk till någon bra butik och be om hjälp, det finns ofta personal som är duktiga på det här. Be om hjälp med att provmontera stolen på plats i just din bil, så ni ser att allt fungerar.

Lättare att passa in

De framåtvända stolarna är lättare att passa in i bilen och valet är inte lika komplicerat. Här gäller det att se till att bilens bälte sitter bra på barnet. En del framåtvända stolar är också utrustade med isofix. Här handlar det mycket om att smidigt hålla stolen på plats i bilen. Säkerheten står bilens bälte för.

- I en framåtvänd stol handlar det mycket om bältesdragningen. Enkelt uttryckt så ska stolen anpassa vuxenbältet till barnets kropp. Det är bältet som håller fast både stolen och barnet. Isofixen håller stolen på plats även när barnet inte sitter i den. Många glömmer att stolen är lös när det inte sitter något barn i den och vid en kollision har man då ett löst föremål i bilen, säger Rickard Cosini.

Relaterat