Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vi kör drömbilen från Mercedes – AMG GT S

Foto: David Jakobsson
Foto: David Jakobsson
Foto: David Jakobsson

Jag älskade den smått galna Mercedes SLS AMG. En rå best som förförde med sitt magsiska ljud från en underbar V8-motor.

Nu har Mercedes förfinat tekniken, plockat bort måsvingarna och skapat de första supersportbilarna enligt den nya namnstandarden: AMG GT och AMG GTS.

Vi fick nöjet att testköra värstingen GTS på de allra första vårtorra vägarna i Sverige.

Redan när jag bokade bilen började det pirra i magen. Minnet från dagarna med SLS AMG och veckorna med SLS AMG Roadster fanns kvar.

Mercedes byter namnstandard helt och hållet och enligt den nya modellen ska sportbilarna som utvecklats hos AMG heta bara det - AMG med efternamn som GT och GTS.

GT är något mer civiliserad med, hrm, bara 462 hästkrafter. I GTS har den nyutvecklade V8-motorn trimmats till hela 510 hästkrafter och 650 Nm.

Och precis som i SLS är det ljudet från V8:an som imponerar. Som ingen annan tillverkare kan Mercedes få fram ett så starkt, härligt och kittlande ljud. Ljudet går att dämpa med en knapp men varför ska man göra det?

LÄS BETYGET I 10 KATEGORIER: Så bra är AMG GT S

Olika körprogram går att välja

När jag sätter mig i bilen i garaget under Expressens redaktion i Stockholm gör jag mitt bästa för att spela lite teater.

Ut på Essingeleden söderut leker jag att det här skulle vara min egen bil. Jag tänker mig en vanlig pendling hem från jobbet och ställer in bilens chassi, drivlina, fjädring, motor och avgassystem.

I AMG Ride Control går det att välja förinställda körprogram för Comfort, Sport och Sport+. Ride Control är standard i GTS och tillval i GT. I GTS finns också AMG Dynamic Plus som tillval och då har motor, chassi, styrning och växellåda ytterligare trimmats för sportig körning i de olika körprogrammen.

Då finns det också ett Race-läge som preparerar bilen för bankörning, bland annat genom att välja manuellt läge på växellådan. I GTS är också differentialspärren till bakaxeln elektroniskt styrd till skillnad mot mekanisk styrning i GT.

Självklart vill man ha allt och det bästa och i det här fallet betyder det att jag behöver lägga på 155 000 kronor för att få Dynamic Plus till min GTS. Race-läget är värt pengarna.

LÄS BETYGET I 10 KATEGORIER: Så bra är AMG GT S

Finns betydligt bekvämare supersportbilar

I själva begreppet GTS ligger att bilen verkligen ska fungera som en vanlig bil om jag vill. Och visst är det stor skillnad på Comfort jämfört med till exempel Sport+.

Men jag har kört betydligt bekvämare supersportbilar.

Rulljudet är rätt högt och jag tvingas stänga av de podcast jag har på (för att verkligen simulera en vanlig pendling).

Efter en snabb lunch i Haninge börjar jag vrida på reglagen lite mer.

Dels ställer jag in varje del via den lilla styrplattan och bildskärmen. Jag provar också flera av de förinställda körprogrammen. Jag fastnar för Sport+-läget som jag tycker gör bilen alert och vaken.

Den sjustegade växellådan verkligen skjuter iväg bilen och Mercedes har förbättrat väggreppet jämfört med SLS AMG. Det blir inte samma gung i bakvagnen när däcken letar efter fäste. AMG GTS sitter stadigare på vägen även om det återstår en del för att nå ända till rivalen Porsche 911:s stabilitet. Mercedes har jobbat med att få ner tyngdpunkten för att på det sättet göra bilen stabilare.

LÄS BETYGET I 10 KATEGORIER: Så bra är AMG GT S

Häftig och spektakulär design

Designen är iögonfallande och det är inte bara ljudet som får folk att vända sig om när jag kommer körande. AMG GTS är magnifikt maffig och Mercedes har lyckats behålla det häftiga och spektakulära men tagit bort det vulgära från SLS AMG.

Inte minst gäller det på insidan som nu verkligen andas Mercedes-kvalitet. Insidan matchar prislappen, kan vi säga.

Några reglage kunde lagts på bättre ställen och Mercedes behöver göra något åt växelspaken, både utseende och placering.

Jag är också glad att det går att stänga av stopp-start-funktionen som blir lite väl yxig och nervös.

AMG GT och GTS är de två första bilarna i en förväntad rad nya sportbilar från Mercedes. Jag hoppas verkligen att de fortsätter att vara lika busiga som de var med SLS AMG och jag mer eller mindre räknar med att den förfinade tekniken i framtiden plockar in åttastegade växellådor och kanske till och med hybriddrift i supersportbilen.

Mercedes AMG GTS

Pris: Från 1 343 000 kronor.

Garantier: 2 år nybil, 3 år vagnskada. 30 år rostskydd. 2 år elektronik. 30 år vägassistans.

Motor: Åttacylindrig v-motor.

Cylindervolym: 3 982 cc.

Effekt: 510 hk.

Vridmoment: 650 Nm.

Kraftöverföring: Sjustegad automat, bakhjulsdrift.

0–100 km/h: 3,8 sekunder.

Toppfart: 310 km/h.

Bränsleförbrukning: 9,4 liter per tio mils blandad körning.

CO2: 219 gram/km.

LängdxBreddxHöjd: 4 546x2 07595x1 288 mm.

Tjänstevikt: 1 645 kg.

Konkurrenter:

Porsche 911

Jaguar F-Type

Aston Martin Vantage

PRENUMERERA PÅ ALLT OM BILAR

Annons: