Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 26 aug 2016 09:40

Vi har fått en tredje motorsportstjärna

I sommar fick Felix Rosenqvist sitt stora internationella genombrott.

I sommar fick Felix Rosenqvist sitt stora internationella genombrott.

Foto: Mattias Persson/ www.felixracing.se

Så var de tre.

Tre svenska stjärnor i internationell bil- och motorsport.

Sommaren 2016 var sommaren då Felix Rosenqvist fick sitt stora internationella genombrott.

Mattias Ekström har under många år varit vårt stora internationella namn inom bil- och motorsport. Ekström slåss i toppen av DTM och rallycross-VM och visar med det sin otroliga talang bakom ratten.

Jag unnar verkligen Mattias Ekström en VM-titel i rallycross 2016.

Marcus Ericsson har etablerat sig i F1-depån och visade under våren en fräsch kaxighet. I somras fick vi också veta lite mer om vilka som varit med och stöttat Marcus genom åren. Det är tydligt att det är privata pengar från personer inom H&M- och TetraPak-familjerna som ligger bakom satsningen. Men jag vet att det också finns många andra personer med i gänget som vid det här laget lagt uppåt 600 miljoner kronor på Marcus och minst det dubbla på att reda ut Sauber-härvan.

Rosenqvist har haft huvudrollen

Med nya ekonomiska muskler i teamet hoppas jag att Marcus får en skjuts hösten 2016 och att de framför allt räcker till en bra satsning på den nya bilen för 2017 - vilket team Marcus än kör för nästa säsong. Jag gissar att det fortfarande står emellan Sauber, Renault och Williams med att det svenska köpet av Sauber spelar stor roll för vilket team det blir.

Det är ändå inte Marcus Ericsson eller Mattias Ekström som spelat huvudrollen sommaren 2016. Jag träffade Felix Rosenqvist förra hösten då vi körde ett jippo-långlopp i samma Volvo C30. Rosenqvist har i många år varit den stora talangen med den lilla plånboken och det är så roligt att han med hjälp av sin snabbhet i alla typer av bilar och sina kontakter med Mercedes nu äntligen nått de bästa klasserna.

Tävlar på Nürburgring i helgen

Felix tävlar i DTM på Nürburgring i helgen och han är klar för en säsong i Formel E. Felix har gått från lovande talang till en verklighet där han kan tjäna bra pengar på att vara racerförare. Felix är ett bevis på att det inte bara handlar om pengar - inte ens i motorsport.

Även om vägen fortfarande är krokig hoppas jag att han också någon dag får chansen i en F1-bil, även om det så bara är en testplats.

***

NFL-säsongen är bara några veckor bort och det ser oförskämt bra ut för Minnesota Vikings. Efter en bedrövlig säsong för Minneapolis Twins behöver svenskbygden en framgång. Frågan är bara om QB Teddy Bridgewater kan lyfta sig och bli en topp-tio-qb i NFL.

***

Jeremy Clarkson är en surgubbe när han sågar bilar som Opel Astra och BMW X1.

***

Grattis till supertalangen Joel Eriksson som vann Masters of F3 i söndags. Macau nästa.

***

Bästa billåten i sommar sjungs av en svensk artist. Miriam Bryants "Black Car" ska spelas på hög volym i en cool, svart bil.

***

Jag testkörde tre olika Rolls-Royce-bilar i förra veckan och det är förstås en drömdag på jobbet. Men. Jag hade faktiskt väntat mig mer än att bilarna som kostar en bit över fyra miljoner kronor. Jag är nog lite surgubbe jag också. Fast ärligt, det var mycket BMW 7-serie fast större och vräkigare.

***

Motorsport i helgen:

 F1 på klassiska Spa-banan i Belgien. Nu inleds andra halvlek i F1-serien och i fighten om titeln är det fördel för mitt förhandstips Lewis Hamilton. Marcus Ericsson kommer till Spa med en ny nos och en ny framvinge på sin Sauber.

 Speedway-VM körs i Gorzow och ni glömmer väl inte att deltävlingen i Stockholm körs 24 september.

***

Bra lästips om en racingkarriär som kunde slutat annorlunda.

Dags att byta bil? Se vad du kan få för din gamla här