Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Klassiker

Publicerad 16 dec 2016 12:18

Volvo PV – en dröm som kunde bli verklig

Volvo PV Sport.

Volvo PV Sport.

1/4

Foto: Volvo

Kromlisterna på sidan säger att detta är en PV 444 LS från -56. Även så grillen med sitt rutgaller i stället för ribbor gör att detta är en Special och som kom året innan.

Kromlisterna på sidan säger att detta är en PV 444 LS från -56. Även så grillen med sitt rutgaller i stället för ribbor gör att detta är en Special och som kom året innan.

2/4

Foto: Volvo

Röd PV Sport med Amerikabåge körs på provbanan vid Stora Holm.

Röd PV Sport med Amerikabåge körs på provbanan vid Stora Holm.

3/4

Foto: Volvo

En uppskuren PV 544 Special -64 visar den rymliga inredningen. Notera säkerhetsbältet – utan rullar.

En uppskuren PV 544 Special -64 visar den rymliga inredningen. Notera säkerhetsbältet – utan rullar.

4/4

Foto: Volvo

Vi var några 15-åriga killar med lika många finnar som bildrömmar. Till skillnad från Jaguar- och Hotrod-bilder som konkurrerade med Samantha Fox på väggen i tonårsrummet så fanns här en dröm som kunde bli verklighet – en Volvo PV Sport.

Matteläraren i plugget hade en Volvo PV Sport. En ny 65:a med de läckra hålfälgarna plus två extraljus med vita skyddshuvor monterade bakom den så populära USA-bågen. PV Sport var ett för mig uppnåeligt mål, vilket inte en Jaguar var.

PV-motorn var då en nykonstruktion – B4B på 40 hk. Ett par år senare blev effekten 66 hk och 1966 fick PV Sport hela 95 hästkrafter.

Med 544 kom också Special I och II, den senare med 4-växlad manuell låda. Även PV Sport hade samma växellåda, dubbla SU-förgasare och 85 hk.

1961 kom en C-modell vilket innebar B18-motor, 12-volts elsystem.

Slutet kom då Volvo Amazon gjorde sin entré 1956. Trots modernisering av teknik (bland annat nytt ventilationssystem) och annat som gjorde att PV-försäljningen ständigt ökade så kunde ändå inte PV:n konkurrera med den modernare Amazonen. I oktober 1965 släcktes ljuset för Volvo PV 544.

KLASSIKER: Lennart är världens äldste Mustang-ägare

Skapades på 40-talet – levde till 60-talet

Historia: Assar Gabrielsson hade antagit nymodigheten med självbärande kaross och gav order till sina ingenjörer att konstruera en mindre bil för att möta efterkrigstidens behov. Kravet var att den inte fick kosta mer än 5 000 kronor och att den skulle vara ”större än de minsta bilarna på marknaden”. Det var lite som att han sneglat på vad man innan kriget gjort i Tyskland – skapat en folkbil.

Resultatet blev 4,37 meter långa PV 444. Trumbromsar runtom – skivbromsar fanns men det var då en ekonomisk omöjlighet för Volvo. När PV 444 presenterades var det i förtid och året var 1944. Varför i förtid kanske du frågar? Jo, produktionen skulle inte kunna komma i gång förrän 1947.

Formen var inspirerad av dåtidens amerikanska 40-talsbilar. Bulligheten hade under tiden minskats genom vågräta kromlister längs karossidorna och större fönsterytor. Ändå visade sig formen bestå då designen levde ända till 1966 års modell och under de åren hade jänkarnas bilmode ändrats minst fyra, fem gånger.

Bullrig – men stabil på vägen

Hur är den att köra? PV:n var stabil på vägen. Kanske något tungstyrd men med den stora ratten så var det inga problem. Transmissionsljudet var påtagligt på ettans växel och det var som att lådan så snabbt som möjligt ville upp till nästa växel. Även om Amazonen till sist skulle konkurrera ut den äldre PV:n så var PV framgångsrik som tävlingsbil. Något som Amazonen aldrig skulle kunna matcha. Rallyförare som Ewy Rosqvist, Gunnar Andersson och Tom Trana var många grabbars idoler.

Priserna varierar mellan 10 000 - 100 000 kronor

Vad kostar en Volvo PV? 1950 kostade en PV 444 som hade 40 hästar under huven 4 800 kronor för att sex år senare kosta hela 6 700 kronor. Samtida Saab 92 kostade då 6 625 – 75 kronor mindre än Volvon. Volvo PV Sport med det dubbla antalet hästar – 80 stycken – kostade 1965 13 629 kronor. Det är fortfarande ganska gott om Volvo PV i Sverige och skicket varierar väldigt mycket från rena vrak eller svartmålade pilsnerbilar för en 10-15 000 kronor och upp till den nästan överrenoverade PV:n för 110 000 kronor.