Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Volvo 140 fyller 50 år – första miljonsäljaren

Volvo 142 från 1967.
Foto: Volvo
Volvo 142 från 1967.
Foto: Volvo
Allra första Volvon i nya 140-serien rullar av bandet i Torslanda.
Foto: Volvo
Volvo 145 1967.
Foto: Volvo

Volvo 140-serien fyller 50 år.

Den 17 augusti 1966 presenterades Volvo 144 för första gången - mitt under pågående polisjakt.

Bilen visade sig bli Volvos första miljonsäljare.

För snart 50 år sedan samlades nästan 400 journalister i Lorensbergs festvåning i centrala Göteborg för att - efter flera år av rykten - se presentationen av Volvos nya 144-modell.

Samtidigt pågick en intensiv polisjakt i Göteborg efter Clark Olofson och Gunnar Norgren efter att den senare mördat en polis i samband med ett inbrott.

Inför presentationen hade bilarna lyfts in i lokalen med lyftkranar och hållits gömda i stora trälådor.

LÄS MER: Volvo visar på fina försäljningssiffror


Volvos första miljonsäljare

"Manövern skulle givetvis ske så diskret som möjligt, men det var svårt då det samtidigt pågick en stor polisjakt på en polismördaren Gunnar Norgren och hans medbrottsling Clark Olofsson, vilken nu för första gången blev omskriven i svensk press", skriver Volvo cars i ett pressmeddelande.

"Rikslarm var utlyst och samtidigt som trälådorna lyftes in i festvåningen fick polisen ett tips om att de båda efterlysta kunde finnas i publiken på intilliggande Lorensbergs-Bio, vilken fick utrymmas."

Men bilen presenterades och blev en stor succé. Volvo 140 var biltillverkarens första miljonsäljare och på åtta år byggdes 1,25, miljoner bilar.

När produktionen för 140-serien lades ner hade 1,25 miljoner exemplar tillverkats och biltillverkaren tog mycket av det gamla med sig in i nya Volvo 240.

Sugen på en Volvo? Se vad du kan få för din gamla här

PRENUMERERA PÅ ALLT OM BILAR

Här hittar du aktuella erbjudanden!

Annons: