Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Klassiker

Publicerad 2 maj 2018 16:00

Världsunik Volvo 165 säljs på svensk auktion

Volvo 165 – lyxkombin som bara finn i ett enda exemplar. Nu kan den bli din.

Volvo 165 – lyxkombin som bara finn i ett enda exemplar. Nu kan den bli din.

1/3

Foto: BILWEB AUCTIONS

2/3

Foto: BILWEB AUCTIONS

3/3

Foto: BILWEB AUCTIONS

Den 5 maj är det dags för ännu en auktion för samlarbilar i Sverige.

Och dragplåstret är en riktig pärla – Fredrik Nyblads berömda lyxkombi Volvo 165.

– En unik bil som bara byggdes i ett exemplar, kommenterar Mathias Björkman på Bilweb Auctions.

Allt om Bilar har skrivit om de extremt populära auktionerna hos Bilweb Auctions. Först var det fordonen i Kjell Olssons bil- och åkerimuseum som såldes ut. Där var det en Volvo PV Sport som tilldrog sig mest uppmärksamhet – delvis för att den slog världsrekord med försäljningsbeloppet 650 000 kronor. 

Därefter följde bilarna hos Kjell Olssons bekanta och även här blev det världsrekord när en Saab 96 V4, som bara gått 4,8 mil, såldes för 350 000 kronor! 

– 2017 var ett fantastiskt år med två lyckade auktionstillfällen. När vi auktionerade ut Kjell Olssons Volvosamling i Olofström förändrade vi till och med prisbilden på klassiska Volvobilar, säger Michael Luft, värderingsansvarig på Bilweb Auctions.

LÄS ÄVEN: Volvo PV 544 Sport B18D slog världsrekord 

Försäljningen av Volvo 165 kan slå rekord

Den 5-6 maj är det dags för den tredje auktionen hos samma firma och det är inte omöjligt att det blir ett världsrekord igen. För nu säljs nämligen en bil som det faktiskt bara finns ett enda exemplar av: Volvo 165 från 1972.

Det är skribenten och författaren Fredrik Nyblads lyxkombi som kommer gå att ropa hem – och i grunden är det en Volvo 164 E som Volvoingenjören Sture Levin tog till Yngve Nilssons Karosserifabrik i Laholm. Året var 1972 och bilen var helt ny.

Väl i Laholm blev bilen ombyggd med detaljer från kombimodellen 145. Dessutom adderades en rad unika och lyxiga utrustningsdetaljer. Eller som Mathias Björkman på Bilweb Auctions uttrycker det:

– Den lyxigaste Volvon för sin tid.

Med tre dagar kvar är det ledande budet uppe i 250 000 kronor. Men det lär knappast stanna där. 

LÄS ÄVEN: Åke hittade klassiske PV-ägaren i innertaket

Tog två år att hitta Volvon

Bilen har förstås blivit både omtalad och omskriven genom åren och 2010 lyckades motorjournalisten Fredrik Nyblad köpa den, efter en två år lång skattjakt/spårning. Därefter följde en rejäl renovering, presenterad i tidningen Klassiker, som sträckte sig ända till 2012 då bilen nått skickat från nyförsäljningen 1972.

Fredrik Nyblad har även gett ut boken ”Volvo 165 – drömmen om lyxkombin” som handlar om renoveringen samt om kombiversionen av 164 som Volvo aldrig byggde.

Volvo 165 kommer att visas i auktionsfirmans visningshall i Göteborg och i mitten av april kommer det gå att börja ge bud på lyxkombin. Den 5 maj stängs budgivningen på den här bilen men hela samlarbilsauktionen pågår även under 6 maj.

LÄS ÄVEN: Saab såld för världsrekordbelopp – till Skaraborg