Supersällsynt Aston Martin till salu – ett av nio exemplar

Foto: BONHAMS

En av Aston Martins absoluta rariteter kan bli din. 

Det är en superexklusiv Aston Martin DB4GT i lättviktsklass som nu ska auktioneras ut hos Bonhams på Bond Street i London.

Affären väntas landa på nära 40 miljoner kronor.

– Detta är ett tillfälle som inte kommer tillbaka, säger Aston Martinexperten Stephen Archer till auktionshuset Bonhams sajt.

Det finns endast nio exemplar av Aston Martins lättviktsmodell DB4GT från 1961.  Den ljusblå bil som nu auktioneras ut har haft tre ägare genom åren, varav den första var den kände bergsklättraren Phil Scragg. 

Bilen har lagts ut på anrika Bonhams auktionssajt utan reservationspris.

Experten hyllar bilen

Trots det, tippar auktionshuset på att kunna sälja bilen för någonstans mellan 25 och 40 miljoner kronor under auktionen som äger rum den 7 december.

– Att en sådan extremt sällsynt bil endast haft tre ägare, och den senaste under 55 år, är extraordinärt nog. Men denna bils originalitet får en att tappa andan, säger Stephen Archer.

– Det finns inte många Astons i dag där du fortfarande kan se tillverkarens hantverk i alla aspekter av bilen.

Kända förare av modellen

Bilen byggdes för såväl vägar som racingbanor. Den är 90 kilo lättare än sin föregångare och ansågs vara crème de la crème av dåtidens Grand Turismo-bilar.

Med en kortad hjulbas, en bagageplattform i stället för baksäte, nättare kaross och lätta Borrani-hjul, var DB4GT den första bilen att gå från stillastående till 160 km/h och stopp på under 20 sekunder.

Modellen har använts i tävling av namnkunniga racerförare som Stirling Moss, Jim Clark, Innes Ireland, Roy Salvadori och Peter Lindner.

Aston Martins ”heliga graal”

– Denna DB4GT förtjänar ett mycket uppskattande och sympatiskt hem eftersom den kommer bringa en enorm tillfredställelse åt ägaren, säger Stephen Archer.

På auktionskammaren Bonhams jublas det också över den kommande försäljningen. De kallar bilen för en av Aston Martins ”heliga graaler”.

– Vi är mycket glada över att våra meriter har möjliggjort överlåtelsen av denna viktiga racerbil, säger Sholto Gilbertson, chef över Bonhams motorsektion i Storbritannien.

Se Aston Martins första elbil

Framtiden stavas elbil, även för Aston Martin. Här visas deras första modell Rapide E upp.
Annons: