Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Klassiker

Publicerad 19 maj 2018 12:30

Power Big Meet: Pappas skräckupplevelse – min dröm

På den tiden då Toyota Camry var populär i släkten. Det var bilen och mannen till höger som drog SMV-husvagnen genom Power Big Meet.

På den tiden då Toyota Camry var populär i släkten. Det var bilen och mannen till höger som drog SMV-husvagnen genom Power Big Meet.

1/2

Foto: PRIVAT

Norra Länken. Jättebygget som blev klart 2014.

Norra Länken. Jättebygget som blev klart 2014.

2/2

Foto: CLAUDIO BRESCIANI

Det finns biläventyr och så finns det biläventyr. Det senare är något min pappa är väl bekant med. Med honom är äventyr som innehåller finbilscruising med en rostig Camry och olaglig tunnelkörning inget konstigt.

– Opel. Volvo. Ford. 

Fyraåriga bilfantasten Selma har fått följa med pappa upp till Härnösand för att hämta upp husvagnen och är på väg hem till Örebro, dit vi nyligen flyttat efter millennieskiftet. 

Jag kan alla bilmärken och ser vad det är för bil som närmar sig långt innan någon annan. Drömmen är att få ha sitt födelsedagskalas i en bilaffär. Det vill väl alla?

– Saab. En annan Toyota Camry. Mazda. 

Den som drillat mig är min pappa. Dag efter dag har vi stått på en bro över motorvägen i Härnösand och kollat på alla fordon som susat förbi. 

Med vår nyligen upphämtade SMV-husvagn fastkopplad rullar vi in i Västerås. Typiskt bra stad att stanna och äta i på väg till Örebro. Det är väldigt varmt ute och pappa har vevat ner rutorna.

– Renault. Skoda. Peugeot.

Plötsligt tar de, för mig, bekanta bilmärkena slut. På vägen bredvid oss rullar riktigt gamla amerikanska bilar. Såna som nästan aldrig körde på motorvägen i Härnösand. 

Finbilscruisingen på Power Big Meet, världens största bilträff. 

Jag vet inte vad de tusentals människor som dukat upp picknick längs vägen hade väntat sig se, men jag har svårt att tro att det var en metallicblå Toyota Camry med rostiga skärmkanter. Särskilt inte dragandes på en SMV-husvagn och med en lycklig fyraårig tjej i framsätet (bredvid en väldigt generad pappa).

– Haha, har ni kärringen där bak? ropar mannen i veteranbilen bredvid oss.

Min pappa är en väldigt rolig, lättsam och bilintresserad man, men något tankspridd (vi återkommer till detta). Han har av misstag svängt in på en enkelriktad väg och inte sett någon annan utväg än att följa med paraden. 

Det dröjer ganska många hundra meter, i en väldigt låg hastighet, vinkandes till förvånade med-cruisare och åskådare innan paraden vänder och vi kan svänga ur. En lättad pappa och en besviken fyraåring som hunnit få smak på cruisinglivet tuffar vidare mot Örebro. 

Att toppa det biläventyret blir nog svårt tänker ni nu. Nej. Inte för min pappa. 

Vi spolar fram några år. Rätt många faktiskt. Året är nu 2014. Samma pappa sitter i bilen (en ny, tack och lov), men annat barn (lillebror). 

Naturhistoriska Museet i Stockholm är målet för dagen och också inknappat på gps:en. Jag nämnde ju att min pappa är något tankspridd, men han är också väldigt medveten om det. När det kommer till gps:en följer han den, slaviskt. Kvinnorösten behöver aldrig be honom att göra en u-sväng. 

De svänger ner i en tunnel och märker först efter några hundra meter hur ensamma de är. Det vet ju alla att det aldrig händer mitt i Stockholm, på dagen. Några meter senare kör de förbi en arbetsbil och ser snart i backspegeln att byggare viftar febrilt efter dem. 

– Hur kom ni in? ropar de.

Min pappa, den tankspridde, som nu vägrade chansa, hade lyckats köra ner i jättebygget Norra länken. En hel månad innan den skulle invigas av kungen och öppnas för allmänheten. Toyota Camry-cruisaren hade överträffat sig själv.

Hur han lyckades köra förbi avspärrningar och annat utan att märka vet inte ens han själv. Han gjorde ju bara som gps-rösten sa. 

Två av tre ungar har nu smått osannolika biläventyr att berätta om. Hur han ska lyckas toppa dessa och ge sista barnet ett äventyr vet jag inte, men om det är någon som skulle klara det så är det min pappa.