Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Klassiker

Publicerad 30 jul 2019 13:30

Mario Andrettis Lamborghini säljs i Fort Lauderdale

1/6

2/6

3/6

4/6

5/6

6/6

Han har vunnit IndyCar-mästerskapet, formel 1-VM och mycket mer. Men han har också en kärlek till forna hemlandets Lamborghinis och samlat på sig flera genom livet. Nu ska en av dessa, en Countach -84 säljas hos en handlare i Florida.

Namnet Mario Andretti är tveklöst ett av de stora inom motorsporthistorien, som endast en av få förare att vinna både IndyCar-mästerskapet (fyra gånger), Indianapolis 500 och formel 1-VM. Det sistnämnda skedde år 1978, och vinsten var ett faktum vid ett lopp som kom att bli minnesvärt av betydligt tristare anledningar – Italiens GP på Monza, där vår egen, tillika Andrettis stallkamrat och vän, Ronnie Peterson förolyckades. Det var även den senaste gången någon från USA vunnit formel 1-VM.

LÄS MER: Exklusiv Ferrarimodell auktioneras ut i USA 

Fått smak för Lamborghini

Nåväl. Efter avslutad formel 1-karriär återvände Andretti till USA, och fortsatte tävla. Sitt sista lopp i IndyCar vann han 1993, vid en ålder av 53 år, och han är än i dag aktiv inom olika aspekter av motorsporten – bland annat som ambassadör för banan där USA:s grand prix (och även IndyCar) körs i dag, Cirucit of the Americas. 

Vid återvändandet till amerikansk racing verkar Andretti, som är av italiensk härkomst, också fått smak för bilar från sitt forna ursprungsland. Och då närmare bestämt Lamborghini. Från 1984 och framåt har han ägt inte mindre än fem stycken, en Countach från just 1984, en Countach till från 1989, en Diablo från 1991, en Murcielago och en Aventador S.

LÄS ÄVEN: Exklusiva supersportbilar på auktion i Genève i höst

Gått knappa 3 000 mil

Nu är den allra första av dessa till salu hos en handlare i Fort Lauderdale i Florida. Bilen ska ha blivit renoverad mekaniskt inifrån och ut, och har – Andrettis faiblesse för Lamborghini till trots – endast gått knappa 3 000 mil. Under restaureringen har en rad subtila unika detaljer bibehållits, exempelvis Mario Andrettis logotyp i stripes på sidorna och extra emblem även på sidospeglarna. Priset för vagnen är satt till 499 000 dollar, eller motsvarande runt 4,7 miljoner kronor. Är du sugen?