Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Klassiker

Publicerad 12 sep 2018 16:03

Uppdaterad 12 okt 2018 09:58

Hemligt garage under jorden med 350 bilklassiker

I det underjordiska garaget under museet finns över 350 bilklassiker samlade – från hela världen.

I det underjordiska garaget under museet finns över 350 bilklassiker samlade – från hela världen.

1/5

2/5

3/5

4/5

5/5

Petersen Automotive Museum i Los Angeles är en av världens mest kända bilutställningar.

Mindre känt är det som finns under byggnaden. Ett hemligt garage fyllt av ikoniska bilklassiker – som få har sett.

Det dyker ibland upp bortglömda bilklassiker. En Aston Martin från en James Bond-film här, en halvt nedgrävd Ferrari där. Det lockar alltid ett otroligt intresse bland bilälskare världen över och de flesta tänker tankar som ”kanske finns det nån gammal bil avställd i min släkts lador någonstans”.

Men frågan är om inte den allra bästa gömman nu avslöjats. Det handlar om amerikanska Petersen Automotive Museum i Los Angeles. Nej, det är inte ett hemligt museum – det är ju faktiskt ett av de mest kända i hela världen.

Men under detta museum finns det faktiskt en hemlighet. Och inte bara en. Snarare någonstans omkring 350.

Att museer har värdefulla skapelser på lagret är inte ovanligt, men här handlar det om ett helt garage fyllt av 350 bilklassiker som väldigt få har vetat om.

Tills nu. Nu öppnas dörrarna, lite försiktigt.

LÄS ÄVEN: Extremt ovanlig BMW hittad – var orörd i 34 år 

Här finns presidenternas bilar och filmfordon

– Nu har människorna som kommer till Petersen Museum även en möjlighet att besöka Valvet, vilket är vårt underjordiska garage där vi lagrar bilarna som inte visas offentligt. Vi äger över 300 bilar och har mer än 100 på lån så det är verkligen en skatt, men vi ville att folks skulle få se alla, säger museets kurator Leslie Kendall.

Bland bilarna kan nämnas 1900-klassikern som Bob Hope byggde för John Wayne, presidentbilar till Roosevelt, Truman, Eisenhower, Nixon och Ford, filmbilar som synts i James Bond, Austin Powers, Green Hornet och Herbie. Här finns en Cadillac från 1903 som var den allra första att tillverkas, en 1911 Regal Linderslung och en 1925 Roll-Royce Phantom 1.

Dessutom finns här även supersportbilar, F1-bilar, hot rods och annat ögongodis. Som ni kan se i filmen här ovanför kommer bilarna från hela världen, även om de flesta byggts i Europa eller USA.

LÄS ÄVEN: Ovanliga bilen hittad – stod gömd i rysk skog 

Inte alla får komma ner i garaget

– Valvet är en tidsmaskin. Hundra års bilhistoria där du på bara några steg kan se hur bilarna utvecklas, säger Shayan Bokie från bilmagasinet Petrolicious och fortsätter:

– Var annars kan du hitta en F1-bil, en lowrider och Shahen av Irans Bugatti på ett och samma ställe.

Bilarna lagras i garaget för att säkerställa att framtida generationer ska kunna se dessa bilklassiker i verkligheten. 

– Det finns mycket med museet som lockar och jag tror att en del av det är möjligheten att få besöka Valvet, vilket ju är ett slags hemligt ställe. Inte alla får komma ner hit. Du kommer få se saker som större delen av allmänheten helt enkelt inte får se, säger Leslie Kendall.

Chansen att fler få se pärlorna i verkligheten ökar i varje fall nu när besöksturer har börjat genomföras ner till det ”allra heligaste”.

LÄS ÄVEN: Hittade 25 gömda bilar i lada i Kungsängen