Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Har Kim Sveriges coolaste PV?

Kim Niemelä Forsbergs taksänkta Volvo PV 544, från 1961.
Foto: Privat
"I sommar är planen att vara ute och snurra en del."
Foto: Privat
Breddade skärmar och cadillac-bakljus.
Foto: Privat
Drivlina och hjulupphängning är original.
Foto: Privat
Det finns planer på att byta motor och bromsar.
Foto: Privat
Här kommer det ske en ordentlig uppgradering inför sommaren.
Foto: Privat
Foto: Privat
Foto: Privat
PV-vy från baksätet.
Foto: Privat
Foto: Privat
B18-motor med dubbla sugförgasare.
Foto: Privat
Kim "Kimpe" Niemelä Forsberg har en hel del jobb framför sig med sin coola PV.
Foto: Privat
"Kan nog vad det snyggaste volvo-custom-bygget jag sett på ett bra tag" var en av kommentarerna när Kim Niemelä Forsberg la upp den här bilden i FB-gruppen VOLVOofSWEDEN.
Foto: Privat
FB-posten, som gav respons som: "Den vill jag banne mig ha – den ballaste pvn jag sett på länge".
Foto: Facebook/Privat
1 / 15

När Volvofantasten Kim Niemelä Forsberg la upp bilder på sin PV 544 från 1961 blev responsen enorm. Nu väntar en stor utmaning – renoveringen.

– Vet inte exakt vad slutmålet är, det beror väl på hur konstiga idéer man får uppe i hjärnkontoret, säger 25-åringen från Byske.

Facebook-gruppen VOLVOSofSWEDEN innehåller, som ni säkert förstår, Volvo-fantaster och deras kärlek till sina bilar. Gruppens egen beskrivning:

"Din mötesplats för allt som har med Volvo att göra. Här är alla typer av fordon av märket Volvo välkomna.

Och det stämmer verkligen – det är en otrolig blandning av Volvo-bilar som visas och diskuteras. Och är det en extra intressant bil så blir engagemanget extra stort.

Den 21 december 2016 lades en bild upp i gruppen. (Finns i bildspelet här intill.) Det var Kim Niemelä Forsberg som visade upp sin inköpta Volvo PV 544 från 1961 – taksänkt och delvis modifierad av den tidigare ägaren, men med fortsatta renoveringsbehov. Till bilden skrev han: "Langa nå pv bilder så man tar sig i kragen o gör klart nån gång!"

Responsen blev rejäl. Långt över 1 000 gilla-markeringar – tämligen mycket i en stängd grupp. Och Kim, ja han fick rejält med energi för att ta tag i renoveringen.

– Funkade väldigt bra som knuff i ryggen!

Själva renoveringen äger rum 3 mil utanför Skellefteå, i Byske, där 25-årige Kim bor.

– Jag kör långtradare åt Kjell Grenholm Åkeri AB, där jag kört 4 år ungefär. Jag kör kyl- och frysvaror åt ICA och Coop i princip överallt norr om Skellefteå.

LÄS MER: Volvo PV – en dröm som blev verklighet

Om Kim gillar fordon?

– På fritiden gillar jag väl det mesta egentligen, vara med flickvän och vänner, och skruva och köra i princip allt med en motor.

När började ditt bilintresse?

– Mitt bilintresse har funnits där sen barnsben, fast jag inte riktigt växt upp med någon bilsport eller sånt. Har alltid lekt med bilar och spelat bilspel. Men jag började fastna riktigt runt 15-16 år, då det började närma sig körkortet.

Vad gillar du för bilar?

– Rätt mycket olika bilar men jag har nog fastnat mest för Volvo, helst 200-, 700- och 900-serien men även nyare. Utöver det så har väl alltid en Toyota Supra varit något man dräglat över, men mycket annat funkar som sagt var också. Så länge det inte är franskt eller en Merca.

Absoluta favoritbilen?

– Det är ett svårt val mellan Volvo 245 och en Toyota Supra. Ska det vara original så blir det världens bästa bil – en 245:a. Får jag välja modifierat utifrån fantasin så blir det klurigare, men säger väl en vit Supra med kolfiberdetaljer, vänsterstyrd, singelturbo och massa hästkrafter att leka med.

Har du gjort bilrenoveringar tidigare?

– Jag började skruva lite smått när jag var 17 år och sen dess har jag väl gjort som många andra och blivit självlärd. Det har dock mest varit att laga och byta till saker som passar rakt av, eller med mindre modifiering. Men jag har i princip bytt allt på en bil, så det är dags att börja avancera nu. Bättre sent än aldrig!

Vad är din relation till Volvo?

– Har alltid gillat Volvo. De har sällan krånglat och när det väl krånglar, så är de oftast rätt billiga och enkla att skruva i. Jag har väl själv haft strax över tio Volvobilar. En PV har jag alltid velat ha – jag tycker att de har riktigt fet front, skärmar och huv. Speciellt om de är lite breddade, annars är bakskärmarna nästan lite för smala. Sen gillar jag även lutningen från tak till bagage, och med delade rutor blir ju allt ännu bättre.

Berätta om just den här PV:n. Vad är det för bil, och hur upptäckte du den?

– Den här PV:n är en 544 från -61. B18-motor med dubbla sugförgasare, annars är den original i drivlina och hjulupphängning. Karossmässigt är det gjort lite mer: den är taksänkt, breddade skärmar, förlängd bak, cadillac-bakljus och lite sånt.

– Jag hittade den av en slump genom en Facebookvän och jag tyckte den va så jäkla ball. Så det fick bli en roadtrip till Ö-vik för att handla en PV.

– Jag har alltså köpt den i princip som den står nu, så nu är det bara göra sitt bästa för att göra klart den. Men som de flesta vet blir ju en bil aldrig helt klar.....

Ja, vad är din plan med PV-renoveringen?

– Vet inte exakt vad slutmålet är, men i sommar är planen att registreringsbesikta den och vara ute och snurra en del. Så det blir mest att få allt att funka som det ska och fokusera lite mer på inredning. Kommande vinter är väl tanken att lägga mer fokus på utseendet utifrån.

Blir det originaldelar hela vägen?

– Nu till sommarn blir det mesta original så gott det går, men pratet har gått om att byta motor och bromsar. Och även att göra hjulupphängning och drivlina mer bruksvänlig så den inte är allt för hemsk att åka långt i.

– Jag får helt enkelt se vad jag får för idéer och var det landar i slutändan, finns gott om förslag men inget är spikat. Största utmaningen är registreringsbesiktningen och rutor som ska skäras, men det ska nog lösa sig bara jag läser på lite.

– Vad det blir för utmaningar i framtiden återstår och se, det beror väl på hur konstiga idéer jag får uppe i hjärnkontoret.

Kommer det ta lång tid?

– Jo, jag har ju planer på andra projekt samtidigt som jag vill köra den här på sommarhalvåret. Så det lär nog bara bli att göra ett, större ingrepp per vinter.

Och kostnaden?

– Vad prislappen landar på beror ju helt på vad jag bestämmer mig för att göra så det är svårt att veta i dagsläget. Vissa idéer kommer kosta, andra kan man komma rätt billigt undan. Men jag kommer försöka göra så mycket som möjligt själv eller via kontakter.

LÄS ÄVEN: Lennart är världens äldste Mustang-ägare 

Annons: