Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om bilar>Klassiker

Publicerad 4 jul 2018 11:30

Ferrari från 1962 till salu – väntas bli världens dyraste

1/6

Foto: Sotheby's

2/6

Foto: Sotherby's

3/6

Foto: Sotherby's

4/6

Foto: Sotherby's

5/6

Foto: Sotherby's

6/6

Foto: Sotherby's

Några hundra miljoner över på kontot? Då kan den här klassiska sportbilen bli din. När den exklusiva Ferrari 250 GTO nu ska auktioneras ut skriver auktionshuset Sotheby's att det kommer att bli den mest värdefulla bilen som någonsin auktionerats ut.

Ferrari 250 GTO var sportbilmärkets superbil mellan 1962 och 1964 och är en av de mest framgångsrika racingbilar som Ferrari byggt. 250 GTO vann bland annat GT-klassen av sportvagns-vm tre år i rad. För tiden nya innovationer var bland annat en femväxlad låda och en mer aerodynamisk kaross för att minska luftmotståndet.

Totalt tillverkades Ferrari 250 GTO i 36 exemplar, och de har blivit mycket eftertraktade. För lite mer än en månad blev en av bilarna utsedd till världens dyraste, efter att den sålts för motsvarande 704 miljoner kronor

Och när auktionshuset Sotheby's nu auktionerar ut exemplar nummer tre från 1962 kan priset komma att bli ännu högre. 

”Det kommer troligen vara den mest värdefulla bil som någonsin auktionerats ut”, skriver företaget på sin hemsida.

LÄS MER: Här är världens 11 dyraste bilar någonsin

Ferrari 250 GT – världens bästa motorljud?

Bilen såldes till en av Ferraris favoritkunder, den italienska racingföraren Edoardo Lualdi-Gabardi. Bilen ställde upp i en rad tävlingar men var aldrig involverad i någon olycka – och gick alltid i mål.

Sedan dess har den ägts av en rad Ferrari-samlare. Den senaste ägaren Greg Whitten, före detta chef för Microsofts mjukvaruutveckling, köpte bilen 2000. Enligt Sotheby's är bilen fortfarande i originalskick.

Auktionen hålls 24-25 augusti i Monterey i Kalifornien i USA.

Det finns många sätt att beskriva motorljud – och det är lätt att ta till klyschor eller överord. Här låter vi klippet tala för sig självt. Slå på ljudet och njut.

https://youtu.be/XBp9QmDFTfY

LÄS MER: 17 dyraste klassiska bilarna någonsin