DeLoreans klassiker ska tillverkas igen

Den var tidsmaskin i "Tillbaka till framtiden"-filmerna.

Nu kommer kultbilen DeLorean DMC-12 att börja tillverkas igen.

Och du kan anmäla ditt intresse för den redan nu.

DeLorean DMC-12 var den enda bilmodell som biltillverkaren DeLorean hann göra innan företaget gick i konkurs. Bara omkring 9 000 exemplar av bilen tillverkades innan produktionen stoppades 1983.

Ändå blev den en av bilhistoriens mest hypade modeller. Detta tack vare sin insats som tidsmaskin i filmtrilogin "Tillbaka till framtiden". Filmerna - en blandning av science fiction, komedi och äventyr - kom 1985, 1989 samt 1990 och blev stora tittarframgångar.

DMC-12 var även en ovanlig bil sett till konstruktionen. Den hade centralbalksram och karosstomme i glasfiber med ytterpaneler i olakckerat mattborstat rostfritt stål. Därtill måsvingedörrar, alltspå dörrar som är ledade i taket och öppnas rakt upp.

Bilen designades av italienaren Giorgetto Giugiaro.

Motorn var en V6:s på 2,9 liter - en variant av PRV-motorn, som var placerad bakom bakaxeln och bland annat satt i Volvo 760.

Ny lag möjliggör produktionen av replikorna

Bilen fick ett ganska skamfilat rykte eftersom detaljkvalitén var tveksam. Den olackerade karossen innebar dessutom att det lätt blev fingeravtryck på den och att eventuella reparationer av plåtskador blev svåra att få snygga.

DeLorean är numera uppköpt av DeLorean Motor Company i USA och DMC-12 kommer att kunna tillverkas tack vare en lag som antogs i USA i december 2015.  Den möjliggör för mindre bolag att producera ett begränsat antal replika fordon som liknar fordon som tillverkades för mer än 25 år sedan.

Den nya DMC-12 kommer därför att påminna mycket om den gamla i utseendet. Under skalet kommer dock en hel del att skilja sig, Både tekniken och elektroniken ska vara rejält uppdaterad.

Ska kosta närmare miljonen

Enligt motorsajten Autoblog kan det komma att bli en V8 under huven. Och bilen ska också komma att kunna uppfylla gällande utsläppsförordningar.

Mer exakta detaljer om den nya DMC-12 har ännu offentliggjorts. Men på nätet finns en intresseanmälan att fylla i. Produktionen av DMC-12 beräknas komma igång under nästa år. Mellan 300 till 350 exemplar kommer att tillverkas, enligt planerna.

Priset beräknas bli cirka 900 000 kronor.

Annons: