De slipper besiktning – här är nya reglerna

Goda nyheter för bilentusiasterna: Nästa år blir alla bilar äldre än 50 år besiktningsbefriade.
Foto: Ondagoarts / GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO ISTOCKPHOTO

En present är på väg till ägare av gamla bilar och motorcyklar.

Regeringen går på Transportstyrelsens förslag och inför rullande 50-årsgräns för bilar och 40-årsgräns för mc.

Det finns en chans att bilar tillverkade 1968 kommer öka en aning i värde nu. De kommer nämligen bli besiktningsbefriade 2018.

Ja, den gamla gränsen för alla fordon har ju varit tillverkningsår 1950. Efter det har det varit besiktningskrav. Punkt slut.

Men nu kommer alltså förändringen till en rullande besiktningsgräns – 50 år för bilar och 40 år för motorcyklar.

De nya besiktningsreglerna kommer börja gälla 20 maj 2018. Men det finns fortfarande några frågetecken som måste rätas ut under våren, i dialog mellan

Transportstyrelsen och EU.

Några detaljfrågor kvar att utreda

– Några detaljer är inte klara utan kommer att arbetas fram. Bland annat börjar  reglerna gälla ett specifikt datum, den 20 maj 2018, samtidigt som reglerna pekar på årsmodell som fastställs utifrån ett kalenderår. Hur detta ska lösas får vi be att återkomma om, meddelar Mikael Andersson, pressansvarig på Transportstyrelsen.

Blir det då okej att köra med alla slags gamla bilar?

– Fordon med körförbud på grund av utebliven besiktning  kommer inte bli giltiga för trafik bara för de uppnår åldern 50 eller 40 år. Dessa kommer behöva besiktas en gång för att bli godkända för trafik igen.

Det mest omtalade förslaget från Transportstyrelsen var annars att personbilsbesiktning endast skulle ske vartannat år, men det sa som bekant regeringen nej till i december 2016.

LÄS ÄVEN: Nya regler – nu måste A-traktorer besiktigas

Annons: