Älskade bubblan var världens mest sålda bil

Bubblan är kanske inte den bästa bil att köra men det är en speciell upplevelse.
Bubblan är kanske inte den bästa bil att köra men det är en speciell upplevelse.
Foto: Staffan Swedenborg
Tanken var att reservhjulet skulle ta smällen vid en eventuell krock och skydda bensintanken…
Foto: Staffan Swedenborg
Foto: Staffan Swedenborg
Foto: Staffan Swedenborg
Den smattrande motorn med sina 34 ystra hästar.
Foto: Staffan Swedenborg
Foto: Staffan Swedenborg
Foto: Staffan Swedenborg
Foto: Staffan Swedenborg
1 / 10

Den 30 juli 2003 rullade den sista, klassiska "folkan" av bandet från den mexikanska fabriken. Därmed gick en bilepok i graven.

Den klassiska Volkswagen-bubblan hade då tillverkats i Mexiko sedan 1964, och under en tid även i Brasilien. Men starten skedde långt tidigare i Tyskland.

När jag var 5 år gammal i mitten av 1950-talet, så hade mina föräldrar en svart "folka". Varje sommar satte pappa på ett takräcke (ett sådant där med träpinnar) och där uppe surrades resväskor och annat nödvändigt fast. Småbagage fick stuvas in under framhuven, där även bensintanken och reservhjulet fanns. Pappa tog plats bakom ratten med mamma i passagerarsätet och jag och min bror fick turas om att sitta i baksätet och i det lilla utrymmet bakom baksätet. Vi älskade vår svarta, blanka och fina "folka".

Den ljusblå Volkswagen 1200 som du ser på bilderna är från 1961 och har 34 hästkrafter, nio hästar mer än de första exportbilarna som kom från Tyskland efter kriget.

Motorn ovanpå bakaxeln gör att all tyngd är på de drivande bakhjulen. Det gav kanske inte de bästa vägegenskaperna och inte heller blev det bättre/säkrare då bakaxeln var av typen pendelaxel.

Men det som oroar mest är nog ändå bensintankens placering fram under huven och i princip i knäet på de åkande i framsätet. All mekanik var sedan monterad på den enormt starka bottenplattan.

LÄS MER: Volvo PV – en dröm som blev verklig

Volkswagens framgång som bilmärke började med den nu legendariska Typ1, Käfer på tyska, Bubblan på svenska och Beetle på engelska.

Redan 1934 ritades de första prototyperna av Ferdinand Porsche på uppdrag av Adolf Hitler. Även Hitler hade ett eller två pennstreck med i skisserna.

Den första prototypen visades 1935 och efter många tester och flera förändringar av det ursprungliga konceptet visades bilen på Berlin Motorshow i februari 1939.

Mycket snart krävde Tysklands engagemang i kriget att Volkswagen-verkens produktionskapacitet reserverades för tillverkning av krigsmateriel, så vid krigsslutet hade det därför enbart byggts 630 bubblor.

LÄS MER: Hundkojan – storleken har inte har betydelse

Någon direkt serieproduktion blev det inte förrän 1945 då 1 800 Volkswagen Typ1 tillverkades under engelsmännens ledning. Produktionen ökade stadigt och bara fem år senare hade 100 000 Volkswagen Typ 1 och Transport lämnat sammansättningsbandet i tyska Wolfsburg.

Tanken att tillverka en folkbil, en bil som var billig att köpa och lätt att underhålla, var helt riktig. Det visar ju om inte annat hur många år den fortsatte tillverkas. Facit för bubblan blev 70 års produktion och 21 529 464 exemplar. Det blev rekord.

Det byggs inga "folkor" längre, men bilen lär inte försvinna i första taget. Än i dag rullar det ungefär 1,5 miljoner bubblor världen över.

Motorn smattrar härligt

Att köra en bubbla är kanske inte det bästa som går att uppleva i bilväg, det kan snarare benämnas som en speciell upplevelse. Den smattrar härligt, precis så som en "folka" med den klassiska luftkylda boxerfyran ska låta.

Att köra en bubbla är också speciellt eftersom den har stående pedaler. De 34 hästkrafterna känns betydligt fler då tomvikten på bubblan bara är 760 kilo, men sekunderna tickar i väg till 31 innan just det här exemplaret nådde 100 km/tim.

Den bubbla du ser på bilderna här ovanför kostade 1961 9 515 kronor. Konkurrenterna då var Volvo Amazon som kostade 14 970 kronor och Saab 96 som var något billigare (10 700 kronor). Bubblan är fortfarande ganska vanlig men kanske inte exemplaren från början av 1960-talet. Räkna med 20 000 kronor för en bubbla i hyfsat bruksskick och sedan omkring 90 000 kronor för ett riktigt fint exemplar.

LÄS ÄVEN: Leifs bubbla är en riktig pärla

FAKTA

Volkswagen 1200 – typ 1 1961

Motor: 4-cylindrig, luftkyld svansmotor, 1192 cc

Växellåda: 4-växlad, manuell

Effekt: 34 hk, 82 Nm

Toppfart/0-100 km/tim: 115 km/tim/31 sek

Längd/bredd: 407/154 cm

Tjänstvikt: 1 020 kg

Världens mest sålda bilar:

1. Toyota Corolla
2. Ford F-serien
3. Volkswagen Golf

4. VW Typ 1

Annons: