21 bilgrejer äldre minns – men som unga inte fattar

Cigarettrök, trasslande kassettband och k-sprit.
Billivet var knappast bättre förr.
Minns du det här vet du att det närmar sig pensionering.

1. Kilometermätare

Dieselbilar har alltid varit föremål för olika slags straffbeskattning. I dag tas det ut vid pumpen men under en period fanns speciella kilometermätare i bilarna som stämplades med en form av kort för att redovisa hur långt bilen hade körts. Och självklart fanns det olika sätt att mixtra med den redovisningen.


2. Kylargardin

Före termostatens tid var det vanligt att gardiner fälldes ner för att hjälpa till at få igång värmen och få upp arbetstemperaturen på motorn. När termostaten kom på 1950-talet plockades gardinerna bort men kanske är det dags för comeback. Flera bilar har i dag en lösning som påminner om kylargardiner. Det är fortfarande bra för att hålla ute sträng kyla men också bra för att sänka luftmotståndet.


3. Länsbokstav

På registreringsskyltarna förr satt en länsbokstav som berättade var bilen var registrerad. Hemma i Karlskoga hade vi T för Örebro län och vi såg direkt när det kom en stockholmare med bokstäverna A eller AB. När skyltarna med tre siffror och tre bokstäver kom var det en så stor grej att vi samlades vid vägkanten för att skriva upp alla olika kombinationer.


4. Cigarettändare

Foto: Photoblkwodthikornpeukthasajjat / PHOTOBLK

På vissa bilar syns fortfarande en rykande cigarett på locket till 12-voltsuttaget. Men det måste vara förvirrande för många. Vad är det för symbol för laddplatsen till mobilen? Vissa kallade det här länge för cigarettuttaget.


5. Askkopp


Mina föräldrar rökte i bilen, det gjorde mer eller mindre alla fram till 1980. Och då behövdes det askkoppar lite varstans i bilen. Å andra sidan hade ingen en tanke på att dricka kaffe eller läsk i bilen. Askkoppar har bytts till mugghållare.


6. Kassettband


Minns ni härvan av kassettband i handsfacket och mittkonsolen i gamla bilar? Hur banden trasslade sig och gick sönder? Det blev inte mycket bättre med cd-skivorna. Tack Spotify och Bluetooth. Men en sak klarar inte de digitala tjänsterna – fodralen till kassettbanden gick bra att använde som isskrapa.


7. Fönstervev


Mina barn frågade en gång vad det för ett slags handtag på dörren. Det dröjde en stund innan jag fattade att det var fönsterveven de menade. De är förstås vana vid en knapp.


8. Choke

Du vet när du ska starta en gammal gräsklippare – då finns en spak som du behöver dra till ett visst läge och sen justera tillbaka. Det kallas choke och fanns förr även på bilar för att ge bilen en "fetare" luft/bränsleblandning vid start.


9. Handbroms


Volvo monterade sin handbroms vid förarens dörrsida eftersom de tänkt att förse bilen med en hel soffa. I dag är det stora handbromshandtaget ersatt av en liten knapp – eller på vissa bilar en pedal. Lite synd – för det är svårare att göra handbromssvängar i dag....


10. K-sprit


I dag brottas vi med vinterdäcken så här års. Förr var det ännu värre med vintern. Då behövdes det kollas kylarvätska och köpas k-sprit för att blanda i bensinen för att slippa isproppar. Vinterbensin är en väldigt bra idé.


11. Spakar och reglage

Det har genom åren funnits alla möjliga reglage i bilarna. Handgas, öppna och stänga luftintag, blinkers, slå på reservtanken och extraspakar för att sköta sp kallade överväxlar i växellådan. Men knappar och spakar är generellt sett på väg bort i bilarna.


12. Glödvärmare

Äldre dieselmotorer behövde glödvärmas för att starta och det gjordes på min pappas bil med tändningsnyckeln som "hölls kvar" i ett läge tills motorn signalerade att den var tillräckligt varm. En annan metod provade min kompis som slangat diesel från sina föräldrars Mercedes till mopeden. Min kompis fick springa länge innan mopedmotorn var så varm att den startade. Men det gick – och det rök rejält.


13. Bilkarta


Det var trångt i handsfacket förr. Och i facket vid passagerarsätet fram. Där låg det bilkartor. Sverigekartor och stadskartor över Stockholm, Göteborg och Malmö. Och kartorna breddes ut i bilen och skapade kaos och felkörningar. Tänk vad det betytt mycket att amerikanska militären släppte GPS-systemet fritt.


14. Vintertermostat

Foto: Shutterstock

I dag klagar många över att de måste byta till vinterdäck. Det var krångligare förr då bilens termostat behövde bytas för att bilen skulle hålla rätt temperatur. Vintertermostat och sommartermostat – rattmuff av, rattmuff på. Vissa använde också en gardin eller ett jalusi framför kylaren för att den inte skulle frysa på vintern.


15. Låsspray


I dag har bilarna inget nyckelhål i dörrarna som förr. Och en effekt av nyckelhålet var att det frös på vintern. Låsspray eller en plastpåse med varmvatten kunde tina bort isen så att det gick att komma in i bilen.


16. Hönstrappa

Foto: PATRIK LINDGREN

Det går mode i design – såklart. Ett mycket märkligt mode var den så kallade hönstrappan. Det var ett slags jalusi som monterades på bakrutan. Lite coolt var det ändå. En annan trend var kulsäte – en slags mjukare form av spikmatta som monterades på stolarna för bättre komfort. I dag finns det bilar med inbyggd massagefunktion.


17. Bensinkrig


Billigast i stan och billigast i Sverige. Förr hade alla koll på exakt hur mycket bensin och diesel kostade på varje mack och det var vanligt med tuffa bensinkrig mellan mackarna. Att de stora kedjorna tagit över alla mackar har gjort livet lite tråkigare.


18. Stänkskydd

Foto: Magnus Jönsson

När Sverige gick med i EU tvingades vi till en hel del anpassningar av regler och krav. Bland annat försvann kravet på stänkskydd till bilar 1995. Bildesigners älskade beslutet som också betydde att bilarna fick lägre luftmotstånd. Men det är förstås på bekostnad av att grus och sten sprätter i väg och vi har mer problem i dag med stenskott från bilar.


19. Hål i hatthyllan


Om du ser en riktigt gammal bil så är det troligt att det finns två eller tre sågade hål i hatthyllan bak. Och en söndersågad instrumentbräda. Där monterades högtalare och bilstereo förr. Det var en vanlig process att direkt såga sönder nya bilar. Tack och lov är den tiden över.


20. Sedelautomat


Så sent som på 1980-talet gick det faktiskt inte att tanka i kortautomater. Då var det sedlar som gällde. Jag har själv räknat tiokronorssedlar när min mamma jobbade på mack och tömde sedelautomaten före stängning.


21. Fotomkopplare


Min första bil hade en knapp till vänster på golvet som bländade av helljuset. En rätt smart lösning om man hade styr på fötterna. I dag bländar moderna bilar av helt på egen hand.

Annons: