Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

12 bästa bilfilmerna någonsin

Skräckbilarna som vi aldrig tillåts glömma och biljakterna som pumpar upp varvantalet på våra hjärtslag. Och så de där bilarna som stulit huvudrollen i de mest episka filmscenerna. Nu räknar vi ner historiens bästa bilfilmer – som ger den där sträva eftersmaken av diesel och bensin.

12. The Fast and the Furious

I början av det nya millenniet dök Vin Diesel och Paul Walker upp i den nya generationens bilfilmer. De här rullarna fyllde onekligen ett uppdämt behov av genren. Det vittnar inte minst de många uppföljarna om. Dessutom har serien introducerat några riktigt hårda kvinnliga förare - Michelle Rodriguez och Jordana Brewster.

Filmerna är inte nödvändigtvis bättre visuellt än de brutala och smutsiga biljakterna från genrens guldålder på 1960- och 1970-talen, men onekligen finns här mycket att ratta med vad gäller effektmässigt. Den första filmen i serien är heller inte nödvändigtvis den bästa vad gäller biljakter, men då den fick sådant genomslag så får den en plats på listan.


11. Goldfinger

Foto: / TV3

Att hitta en bilscen som sticker ut i alla James Bond-filmer är förstås ett tacksamt problem. Men jag ska försöka. Varför inte börja högtflygande med Mannen med den gyllene pistolen, där Bond gör en osannolik volt med sin AMC Hornet över en trasig träbro?

Men det är ändå den klassiska Bondbilen Aston Martin DB5 som är det verkliga ögongodiset i Bondfilmerna och den som troget dyker upp jämte hans sida genom åren - den scen som fastnat på näthinnan är förstås den odödliga biljakten i Goldfinger.
Men jag skulle nog också säga att Mr. Ford Mustang också gör ett rätt bra jobb med att riva loss asfalten från Las Vegas gator i biljakten i Diamonds are Forever.


10. Christine

Jag kan ju inte gärna lämna detta kultgarage utan att ha med dödsbilarna - ni vet vilka jag pratar om. Vem minns till exempel inte den förarlösa mördarmaskinen i form av en Lincoln Continental i filmen The Car från 1971?

Den satte onekligen standarden för den skräckfilm som komma skulle tolv år senare: 1983 var året då hon körde in på den vita duken - den där passionerade och svartsjuka flickvännen klädd i rödvit dräkt med förförande kurvor av en Plymouth Fury från 1958. Christine. Drottningen av dem alla.

Men jag måste här också ohyfsat nämna Quentin Tarantinos skottsäkra flört med genren 2007 - Death Proof. Kurt Russell har här som en psykopatisk dödspilot gett mördarjakten på fyra hjul ett nytt klaustrofobiskt chassi. Dessutom gör Zoe Bell en oförglömlig insats på huven i en fullblodig biljakt i filmen, som inte går av för hackor.


9. Gone in 60 seconds

Att se gamla trailers kan vara minst lika underhållande att se som själva filmen. Ibland är de till och med bättre. Vad sägs om: "Han stjäl vad som helst när som helst, bara det är försäkrat. Hans jobb: Att stjäla bilar."

Eller: "Du kan låsa din bil, men om han vill ha den - är den borta på 60 sekunder."
Och den slutliga uppmaningen till varför du ska se just denna film (håll i dig nu): "You owe it to your car."

Om man ser förbi trailern så går det heller inte att blunda för själva filmen där denna gula Ford Mustang "Eleanor" bjuder på filmhistoriens kanske längsta biljakt: ett 40 minuters vansinnigt och nonchalant fartdåreri. Det här är så dumt och har en avsaknad av vad som i andra sammanhang skulle kräva en viss nivå av nödvändiga IQ-poäng. Eller åtminstone en bra dialog. Eller åtminstone någonstans klämma in någon tillstymmelse av någon hållbar handling (visst, han ska stjäla 40 bilar med en snäv deadline, jag vet...) Jag kan nog drista mig till att påstå att det nog finns en break even-punkt i bilgenren där för mycket av allt detta dravel skulle dra undan mattan för att kunna kvala in som ikonisk bilrulle. Om detta break-even handlar om en fyrtio minuters lång biljakt kan diskuteras. Men det är vad vi får här.

Om någon vill återse Eleanor kan man också vända sig till remaken med Nicolas Cage från 2000 (se bilden).


8. Gasen i botten, Herbie!

Foto: / ZTV

Bubblan Herbie är huvudpersonen när Disney gör bilfilm. Ingen kan väl undvika att charmas av den här härliga kultklassikern från 1968. Det blir bara inte gulligare än så här. Inte ens Lindsay Lohan lyckades rucka på det epitetet, när hon hamnade bakom ratten i en remake 2005.


7. The Italian Job - Den vilda biljakten

Jag är en obotlig nostalgiker och vi måste åtminstone lista ännu en tolvtaggare bakom ratten - Sir Michael Caine, som gjorde mer för bilgenren än många andra, när han kröp in i en hundkoja i Turin 1969. Filmen har nått bilhimlen genom sina Mini Coopers som ställde till trafikkaos i den italienska staden.

Det är solklart att även filmbranschen bär på nostalgigenen då båda av hans klassiska bilfilmer senare gjorts om i nya tappningar. Förutom The Italian Job 2003, då med Mark Wahlberg och Charlize Theron, fick även hans högerstyrda klassiker Get Carter från 1971 nytt liv i skepnad av Sylvester Stallone år 2000.


6. Nu blåser vi snuten/Smokey and the Bandit

Att smuggla 400 kartonger öl i ogenerad produktplacering har nog aldrig varit roligare än så här. Något som är värt att notera är att inte ett strå på Burt Reynolds välartade mustasch kröks under biljakterna i denna kultklassiker. Det har nog krävt sina ozonkemikalier, jämte den bensinskam som flödar ohämmat i filmen. Faktum är att mustaschen nästan är lika snygg som bilen han färdas i - en Pontiac Trans Am - åtminstone så länge den lyckas hålla fast i topplocket.
Även i denna bilfilm finns förstås den där sheriffen som hela tiden blir blåst. Här heter han Buford T Justice - en karaktär som också nått kultstatus. Även Sally Field i rollen som runaway-bride är fantastisk.


5. Thelma & Louise

Foto: / TV3

Att de främsta kvinnliga hjältarna ska gasa sig nedför ett stup i en av filmhistoriens bästa bilscener är förstås bitterljuvt. Men hade den slutat på något annat vis så hade vi kanske inte kommit ihåg den ikoniska slutscenen där Geena Davis och Susan Sarandon fattar händerna i kvinnligt samförstånd över världens orättvisa och kastar sig och sin Ford Thunderbird Cab från 1966 mot en säker död utför Grand Canyons stup - och förstås rakt in på vår lista!

Jag tvekar inte en sekund på att spoila filmen då jag förutsätter att du som som älskar bilfilmer förstås sett den här klassikern redan. Annars får du faktiskt skylla dig själv.

Värt att nämna är att en då okänd Brad Pitt i en vit cowboyhatt landade som hastigast i deras baksäte vilket blev startgasen för hans Hollywood-karriär, vilket vi förstås vilt hejar fram.


4. Ronin

Foto: / TV3

Vi var nog många som fullständigt tappade hakan - kanske till och med vred den ur led - när filmen Ronin kom ut som en fullständig käftsmäll 1998. Vissa av oss hade säkert också problem att hålla ordning på diverse kroppsvätskor där man krampaktigt satt och höll i sig för att försöka överleva den sju minuter långa bilextasen man tvingas in i på Paris gator. Natascha McElhone rattar mästerligt sin BMW M5 med Robert De Niro i sin Peugeot 406 naglad som en jättefästing i baken. Jag får fortfarande rysningar bara jag tänker på den.

Och som att det inte bara räckte med en intergalaktisk biljakt. Den här filmen rullar kaxigt fram två - den andra snyggt produktplacerad i Nice. Här får Audifansen sitt när en Audi S8 och en Citroën möts i en vettlös duell. Biljakterna i denna actionfilm gör att den tveklöst rusar in som 1990-talets bästa bilfilm. Vad den handlar om? Skit samma.


3. Convoy

Foto: / KANAL 5

"Looks like we got us a convoy".
Yes, sir! Kris Kristofferson kvalar in som Mr. Bad Ass vad gäller filmhistoriens bästa truckfilmer, vilket jag ogenerat listar här bland bilfilmerna. Och frågan är om det finns någon hårdare lastbilschaufför i filmhistorien än truckern Rubber Duck i monsterfilmen Convoy från 1978. Kris Kristofferson kör stadigt sin Mack truck genom polisavspärrningar ständigt gäckande sin fiende - sheriffen Lyle Wallace. För lasten måste fram till varje pris, vilket varje chaufför med självrespekt kan relatera till.

Efter att ha retat upp ordningsmakten bildas snart en konvoj av lastbilschaufförer som sluter upp till stöd.  Det landar i filmhistoriens främsta protestaktion mot hastighetsbegränsningar och skatter. Frågor som aldrig verkar bli för gamla nu i Bensinupprorstider.


2. The Road Warrior

Foto: / KANAL 5

Först och främst ska vi prata Charlize Theron. Denna superkvinna som galant skruvade på ratten i The Italian Job för att sedan fullständigt explodera som ett fullblodsproffs i Mad Max: Fury Road från 2015. Det här är det ulitmata beviset att tjejer hör hemma framför ratten och inte som pinups på motorhuven (även om grymma Zoe Bell förstås omdefinierar begreppet i en scen i Death Proof).

Men förstås går vi tillbaka i tiden när vi ska lista den bästa Mad Max-filmen genom historien - tillbaka till den australienska öknen, Mel Gibson och filmen The Road Warrior, där Mad Max härjar runt i ett monsterekipage med sin hund. Mer behöver inte tilläggas.


1. Bullitt

Det här är ett måste för alla som kallar sig bilentusiaster - har du inte sett den här filmen kan du genast stryka det epitetet. Här finns biljakten som satte San Francisco på bilkartan, faktiskt samma år som 68-rörelsen satte helt andra, kanske mer blommiga, pinpoints, i staden.

För på en självklar förstaplats gasar Mr. Bullitt himself in - Steve McQueen i egen hög person. Bullitt från 1968 är tveklöst den absolut bästa bilfilmen i filmhistorien. De två bilarna - Ford Mustang och Dodge Charger - gör förstås sitt till. Filmen har också i sin tur bidragit till de båda bilarnas kultstatus. Så frågan är vem som egentligen har huvudrollen här.

När McQueen pressar ner gaspedalen tonar också filmmusiken bort, som sig bör. För här kompromissas det inte med genuiniteten - du sitter bokstavligen i passagerarsätet där det enda som spelas upp är v8:ans ljuva filmmusik. Vi som har en benägenhet för åksjuka ska kanske också blunda, då kräkreflexerna av att studsa fram över San Franciscos branta backar inte går att underskatta. Den enda bil som gjort mig mer åksjuk var faktiskt att sitta i baksätet i min morfars Saab V4.

Det här är heller ingenting för vekhjärtade. Att se sådana brutalt vackra bilar gå så hårt åt gör på riktigt jävligt ont.

Och när vi ändå snackar Mr. Cool McQueen - här passar jag osnyggt på att lista in hans andra filmer i samma tema, som egentligen skulle förtjäna egna placeringar om listan var längre - Le Mans (1971) och Getaway - Rymmarna (1972).

Annons: