Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Varning: Här den farliga tekniken i din bil

Massor av aktiv och passiv säkerhet.

Flera bra funktioner som hjälper bilföraren och ger bättre komfort.

När det fungerar.

Men flera av de nya och dyra funktionerna i moderna bilar fungerar inte som tänkt. Och när de inte fungerar kan det bli riktigt farligt.

Här är 10 funktioner som du verkligen behöver se upp med i din nya bil.

1. Filkörningsassistent

Foto: VOLKSWAGEN AG

Kommentar: Det började med ett pip eller en vibration i ratten men i dag är det här den kanske allra farligaste funktionen på våra moderna bilar. Håller du i ratten så påverkas styrningen väldigt mycket, det är som att det sitter en annan person och håller i ratten och styr emot. Och vågar du släppa ratten så är systemet långt ifrån hundraprocentigt.

Bilen "släpper taget" om positionen för lätt och varnar föraren för dåligt. Jag har testat många olika system och alla - såväl Volvo som Mercedes, Audi och Tesla, med flera - har stora problem att få det här systemet att fungera på ett tillräckligt bra sätt.

Resultatet kan bli förödande när du tror att bilen ska hålla sig i filen men den inte gör det. Det är också mycket oklart om vad bilen ser och varnar för, till exempel kan inte Volvos nya S90 se en moped som ligger till höger i din fil. Tesla Model S kan inte se betongblock som står på sidlinjen.

Filkörningsassistenten i dagens utformning är en funktion som jag starkt avråder ifrån att använda.