Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Världens snabbaste kombi är – en Seat!

Glöm Audis monsterkombis RS4 och RS6. Seat Leon Cupra ST är världens snabbaste kombi – i alla fall sett till varvtiden på den legendariska Nürburgring.

Nu har Seat kammat hem ett prestigefyllt rekord. Spanske racerföraren Jordi Gené har pressat nya Leon Cupra ST runt Nürburgrings nordslinga på 7:58 blankt.

Därmed är Seaten världens snabbaste kombi på den legendariska banan – en imponerande prestation med tanke på monsterbilar som Audi RS4 och RS6.

Här är det förstås den lägre vikten som är avgörande, Leon Cupra ST har trots allt ”bara” 280 hästkrafter under huven.

BILTEST: VW Golf Sportscombi R – vi kör familjeracern

Snabbare än ”vanliga” Cupra

Kombin är fyra tiondelar snabbare än tredörrarsversionen, trots 45 kilos extra vikt. Enligt Jordi Gené beror det på att den långa formen ger bilen bättre aerodynamik och högre toppfart. Den extra längden ger bilen mer balanserade köregenskaper och bättre kurvtagningsegenskaper.

– Det vi förlorar i utgången på en del kurvor får vi tillbaka i höghastighetskurvor och rakor. Med den längre karossen går det att leka med bakändan för att positionera bilen. Bilen har en väldigt trevlig rejsig känsla när man kopplar ur antisladden, säger Gené till Top Gear.

LÄS MER: Jon Olsson kör taxi med sin brutala RS6:a – ta chansen på fredag!

PRENUMERERA PÅ ALLT OM BILAR

Här hittar du aktuella erbjudanden!

Annons: