Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 2 nov 2015 12:12

Var tredje "fultvättar" sin bil

Det är dåligt för miljön att ”fultvätta” bilen. I vissa kommuner riskerar man dryga böter om man tvättar bilen på garageuppfarten.

Det är dåligt för miljön att ”fultvätta” bilen. I vissa kommuner riskerar man dryga böter om man tvättar bilen på garageuppfarten.

Foto: Thinkstock

Naturen förorenas med olja, tungmetaller och andra miljöfarliga ämnen när du spolar av din bil på garageuppfarten.

Ändå väljer var tredje svensk bilägare att tvätta hemma, visar en undersökning som Shell gjort tillsammans med Sifo.

När du tvättar din bil rengörs den bland annat från bränslerester, däckpartiklar, vägmaterial och giftiga tungmetaller.

Spolar du av fordonet hemma är det ämnen som hamnar på marken och förmodligen i dagvattensystemet – som sedan rinner ut i vattendrag och sjöar.

LÄS MER: Vägsalt – så tvättar du bort rostfällan i vinter

Var tredje "fultvättar"

Flera kommuner har valt att införa förbud mot så kallad "fultvätt". I Jönköping riskerar den som rengör sin bil på en yta där marken inte är av grus eller gräs böter på 10 000 kronor, även om det hittills inte är någon i kommunen som blivit tvungen att betala efter att anmälan gjorts.

Var tredje svensk bilägare fultvättar fortfarande, enligt undersökningen från Shell och Sifo. Nästan lika stor andel, 32 procent, gör det för hand i tvätthall, medan 48 procent väljer att köra sin bil genom automattvätt. I båda de två sistnämnda fallen finns det vanligtvis system för att samla upp det smutsiga vattnet efter att det spolats av fordonet. För den som ändå vill tvätta hemma bör underlaget vara gräs eller grus, så att marken suger upp ämnena.

Undersökningen visar också att 44 procent av bilägarna tvättar sin bil en gång i kvartalet, 33 procent gör det en gång i månaden och 11 procent en gång om året. Fem procent tvättar sin bil varje vecka och lika många uppger att de aldrig tvättar den.