Var fjärde som dör i en mc-olycka saknar körkort

Mer än en fjärdedel av de som omkommer på motorcykel saknar körkort.
Foto: Christian Müller
Yngre förare löper större risk än äldre.
Foto: Ingram Publishing

Mer än var fjärde person som omkommer i en motorcykelolycka saknar körkort, rapporterar SVT:s Aktuellt.

Och störst risk löper de yngsta förarna.

Det finns ungefär 300 000 motorcyklar i trafik på de svenska vägarna. Senaste åren har omkring 30 till 50 mc-förare dött varje år, och enligt en färsk studie från Trafikverket saknade mer än var fjärde av dem som omkom mellan åren 2005 och 2013 körkort.

– Många körkortslösa kör även bil, men där sitter man som skyddad trafikant. När bilar är inblandade blir det plåtskador. När en motorcykel är inblandad så har vi inte bara en plåtskada, då har vi också en personskada tyvärr, säger Michael Wäneus, Trafikpolis i Stockholms län, till Aktuellt.

Unga löper störst risk

Det sker flest mc-olyckor under sommarhalvåret. I juni och juli har 13 mc-förare hittills omkommit. Michael Fored, docent på Karolinska institutet har forskat på de största riskfaktorerna för motorcykelförare. Hans slutsats är att åldern är den omständigheten som spelar störst roll för sannolikheten för en olycka.

– Yngre ålder är förenat med en större risk. Ju äldre man blir desto mindre risk har man att råka ut för en allvarlig olycka när man åker motorcykel. Så den gamla sanningen om att äldre motorcyklister råkar ut för olyckor, den stämmer alltså inte, säger han till Aktuellt.

PRENUMERERA PÅ ALLT OM BILAR

Annons: