Var femte nära olycka på grund av mobilen

MÅNGA ANVÄNDER MOBILEN. En tredjedel pratar alltid, eller ofta i telefon medan de kör bil. En femtedel säger att de någon gång nästan kört av vägen när de använt mobiltelefonen.
Foto: Siri Stafford

Var femte bilförare har nästan kört av vägen medan de har använt mobiltelefonen. De uppgifterna kommer fram i en ny undersökning genomförd av Bilprovningen.

– Vi hoppas att det här ger alla förare en tankeställare, säger Bilprovningens vd Benny Örnefors.

Bilprovningen har frågat nästan 10 000 svenskar om deras mobilanvändning i bil. 77 procent svarar att de tycker att trafiksäkerheten påverkas om man använder mobilen när man kör. Dessutom uppger 18 procent, nära en femtedel, att de någon gång har varit nära att köra av vägen på grund av att de använt mobiltelefonen. Samtidigt är det bara 45 procent av förarna som använder någon typ av handsfree-utrustning.

Vi fotograferar och läser mejl

Bilprovningens enkät visar att vi ofta använder mobilen när vi kör. En tredjedel uppger att de ofta eller alltid pratar i telefon när de kör bil. 9 procent uppger att de ofta, eller alltid, skickar sms. 17 procent fotograferar och spelar in video, 16 procent är ute på webben, och 20 procent läser e-post. Yrkesförare använder mobiltelefonen ännu mer i samtliga kategorier.

– Vi hoppas att enkätens resultat ger alla förare en tankeställare och att många väljer att lägga undan mobiltelefonen när de sitter bakom ratten framöver, säger Bilprovningens vd Benny Örnerfors.

64 procent av de tillfrågade tycker att det borde finnas ett förbud mot mobilanvändning i bil, och 49 procent säger att de skulle efterleva ett sådant förbud.

PRENUMERERA PÅ ALLT OM BILAR

Här hittar du aktuella erbjudanden!

Annons: