Välj rätt motor och Audi A5 lyfter på riktigt

Audi A5 Coupé.
Foto: Audi
Audi A5 Coupé.
Foto: Audi
Audi A5 Coupé.
Foto: Audi
Audi A5 Coupé.
Foto: Audi

TANNIS. Roliga och snygga bilar brukar kräva en riktigt rapp motor.

Men Audis nya A5 coupé är riktigt kul att köra trots att jag såsar runt med en tvålitersdiesel på 190 hästkrafter.

Jo – jag vet, jag får skylla mig själv.

En gång för många år sedan fick jag frågan om vilken som var min absoluta favoritbil. Då var vi precis i färd med att genomföra en klassisk duell mellan BMW och Audi – modell för modell. Jag svarade att jag var svag för Audis A5 och BMW:s då nya GT-bil, en 5-serie.

Som jag minns det tittade en högt uppsatt person på Volvo på mig med förvånad min och han undrade uppriktigt varför jag fastnade för de två lite udda modellerna.

BMW 5-serie GT var för att den på något sätt var mer sofistikerad än en vanlig 5-serie, lite mer arbetad och uttänkt.

Audis A5 är precis lika snabb och direkt att köra som vilken annan Audi som helst men utan den där tunga ryggsäcken som man kan känna vid ratten i en kombi eller en suv från Audi.

Därför är jag inte svårövertalad när vi ska inleda Årets Bil-juryns testvecka i danska Tannishus. Ett drygt 50-tal bilar placeras ut runt det lilla strandhotellet och av de bilar som gjorts klara för testkörning finns nya Audi A5 Coupé.

BILDER+BETYG: Så bra är A5 Coupé i 10 kategorier

Inte direkt snabb i reaktionerna

Jag väljer mellan diesel- och bensinmotor, den senare med fyrhjulsdrift, och tvingas erkänna att principen att köra det svenska bilköpare köper leder mig över gårdsplanen och till en mörkgrå tvålitersdiesel.

Det kanske låter bättre än vad det är men helt ärligt så börjar jag bli rätt trött på att köra en 190-hästkraftersdiesel från VW-gruppen. Den är liksom som den är – och oavsett växellåda kan jag inte påstå att den är direkt snabb i reaktionerna.

Med hjälp av paddlarna på ratten och rätt körläge kan jag ändå få motorn att svara hyggligt via den sjustegade växellådan.

Efterspm jag under året kört flera versioner av Audis nya Q7 och A4 känner jag förstås igen allt i inredningen.

Allt är sig likt och jag måste erkänna att jag nu börjar hitta rätt bland knappar, rattar och inställningar. Audis stora bildskräm i mitten av instrumentpanelen ser verkligen inte integrerad ut men jag förstår varför Audi valt att inte ha pekskärm.

Det överensstämmer inte alls med Audis sätt att bygga ett gränsnsitt mellan förare och bil - det ska vara mer direkt, som en knapptryckning, än ett antal steg i menyer och några skakiga knapptryckningar.

BILDER+BETYG: Så bra är A5 Coupé i 10 kategorier

En bil man kan köra till världs ände

Det finns väl egentligen ingen anledning alls att köpa en tvådörrarsbil - mer än att den blir väldigt snygg från sidan. De långa dörrarna och det låga insteget, A5 är överlag en låg bil, tilltalar inte 50-plus-köparna.

Men när du väl sitter vid ratten så är Audi A5 en sån där bil som du kan köra till världs ände. Det är precis som jag minns det, direkt, okomplicerat, lätt och väldigt balanserat.

När jag styr in på parkeringen efter utflykten till Skagen sneglar jag lite på A5:an med bensinmotor och fyrhjulsdrift. Jag inser att den drivlinan är ännu så mycket roligare att köra.

Jag kan inte heller undgå att kasta ett öga på Volvos S90 - som också är med under testveckan – och tänka att köregenskaperna som Volvo har i sin nya 90-serie hade passat så, så bra i en S60 coupé.

BILDER+BETYG: Så bra är A5 Coupé i 10 kategorier

Byta till Audi? Se vad du kan få för din gamla bil här

Audi A5 Coupé 2,0 TDI

Pris: från 412 000 kronor.

Garantier: 2 år nybil, 3 år vagnskada, 12 år rostskydd, 3 år lack.

Motor: Fyrcylindrig diesel, turbo.

Cylindervolym: 1968 cc.

Effekt: 190 hk.

Vridmoment: 400 Nm.

Kraftöverföring: Sjustegad automat, S-tronic. Framhjulsdrift.

0–100 km/h: 7,7 sekunder.

Toppfart: 238 km/h.

Bränsleförbrukning: 4,2 liter per tio mils blandad körning.

CO2: 111 gram/km.

Längd x Bredd x Höjd: 4 673x2 029x1 371 mm.

Tjänstevikt: 1565 kg.

3 Konkurrenter:

BMW 4-serie: BETYG –

Mercedes C-klass coupe: BETYG –

Alfa Romeo Giulia: BETYG 35

Audi A5 Coupé får totalt 30 getingar i 10 kategorier – här kan du se betygen i detalj

PRENUMERERA PÅ ALLT OM BILAR

Annons: