Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Utredning: Hemlig mjukvara i VW:s bilar bakom ”låga” utsläpp

Volkswagen ska ha lurat amerikanska myndigheter med hemlig mjukvara i dieseldrivna bilar. Mjukvaran aktiveras när bilarnas utsläpp testas – och ger betydligt snyggare siffror än de verkliga, menar utredningen.
Foto: Jochen Luebke / Epa / Tt

Volkswagen har använt en hemlig mjukvara för att fuska i samband med mätningar av utsläpp från dieselmotorer.

Det hävdar EPA, United States Environmental Protection Agency, som nu riktar skarp kritik mot tillverkaren.

– Jag är personligen väldigt ledsen för att vi har missbrukat våra kunders förtroende, säger Volkswagens koncernchef Martin Winterkorn i ett uttalande.

Nu rasar VW:s aktier med 13 procent.

Volkswagen anklagas för att ha fuskat med utsläppen i USA i ett antal dieselmodeller som tillverkats mellan åren 2009 och 2015. Den handlar om de populära dieselmotorerna 2,0 TDI, motorer som används i många av Volkswagenkoncernens bilar.

De aktuella bilarna ska enligt EPA ha varit utrustade med en dold mjukvara som i samband med de tester som utförts av amerikanska Environmental Protection Agency har satt motorerna i ett miljöläge och med sänkta utsläppssiffror som följd. När testerna avslutats har bilarna satts i normalläge igen.

LÄS MER: Rapport – 9 av 10 dieselbilar släpper ut mer än tillåtet

Försäljningen stoppas och bilar återkallas

– Att använda manipuleringsutrustning för att kringgå miljöregler är olagligt och ett hot mot folkhälsan. EPA kommer att fortsätta att utreda det här väldigt allvarliga ärendet, säger Cynthia Giles på EPA, i ett uttalande.

De bilmodeller utrustade med dieselmotorn 2,0 TDI som berörs av skandalen är Audi A3, Volkswagen Golf, Volkswagen Beetle och Volkswagen Jetta tillverkade mellan 2009 och 2015. Det handlar också om Volkswagen Passat som tillverkats mellan 2014 och 2015.

Flera amerikanska medier rapporterar om att försäljningen av de aktuella bilarna nu har stoppats i USA och det finns uppgifter om att Volkswagen kommer att tvingas återkalla närmare en halv miljon bilar i landet.

Ber om ursäkt i uttalande

Volkswagens vd Martin Winterkort ber i ett offentligt uttalande om ursäkt, en ursäkt som kan tolkas som ett erkännande, och lovar att samarbeta med myndigheterna föra att alla kort så snabbt som möjligt ska läggare på bordet.

– Jag är personligen väldigt ledsen för att vi har missbrukat förtroendet hos våra kunder och hos allmänheten. Vi kommer att samarbeta med de ansvariga myndigheterna med transparens och brådska för att öppet få fram alla fakta i det här fallet. Vi kommer aldrig att tolerera brott mot våra interna regler eller mot lagen. Företagets styrelse tar de här anklagelserna på mycket stort allvar, säger han.

LÄS MER: Bränslefusket – förbrukningssiffrorna slipas med förbluffande metoder

Inga uppgifter om fusk i Europa

Uppgifterna om ett eventuellt fusk med utsläppssiffror handlar bara om USA. Det finns än så länge inget som säger att något liknande har pågått i Europa och med de bilar som rullar i Sverige.

– Vi har ingen uppfattning om att det här skulle gälla några andra marknader än Nordamerika och USA, säger Marcus Thomasfolk, informationschef Volkswagen Group Sverige AB.

VW-aktierna har nu rasat med 13 procent efter anklagelserna om bränslefusket.

PRENUMERERA PÅ ALLT OM BILAR

Annons: