Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 15 jun 2015 13:59

Utlandsregade bilar – får de vara i Sverige hur länge som helst?

Det är svårt för polisen att kontrollera hur länge en utlandsregistrerad bil har varit i Sverige.

Det är svårt för polisen att kontrollera hur länge en utlandsregistrerad bil har varit i Sverige.

1/2

Foto: BMW

Samuel Sköldö svarar på läsarnas frågor.

Samuel Sköldö svarar på läsarnas frågor.

2/2

Foto: David Jakobsson

Trafikpolisen Samuel Sköldö svarar på frågor som rör lagar och regler för bilar och trafik. Mejla till trafikpolisen@expressen.se. Inled ditt mejl med "Polisen".

Får man köra när airbaglampan lyser?

Hejsan. Jag har en kompis som hans sambo var med i en bilolycka och vart påkörd på passagerare sidan så hela dörren blev intryckt och sidoairbagen löste ut på den sidan.

Den är inga vassa kanter på bilen som kan skada andra trafikanter är bara dörren som är helt intryckt. Men bilen fick en felkod att sidoairbagen är utlöst. Min fråga är – får han köra den fast airbag lampan lyser för bilen går hur fint som helst annars.

Joakim

SAMUEL: Är det så att det inte påverkar trafiksäkerheten och att det inte är hindrande på något sätt att framföra fordonet, så är det okej att köra bilen. Återställ funktionen av airbagen så snabbt som möjligt för att få maximal säkerhet.

Varför kollar ni inte upp utlandsregistrerade bilar?

"Huvudregeln är att bilen ska vara registrerad i det land där ägaren egentligen är bosatt. Om du bor i Sverige ska din bil därför vara registrerad i Sverige. När du flyttar till Sverige med din bil får du använda bilen i högst en vecka efter att du har fört in den. Under den veckan måste du ha en giltig trafikförsäkring."

Hur kommer det sig att inte polisen kollar upp detta mera noggrant? Det finns ju hur många som helst, speciellt polskreggade bilar som varit här i flera år. Och på vissa arbetsplatser står det ju mer utländska bilar än svenska. Det måste ju vara många skattekronor som går förlorade. Bland annat sett något tv-program om danska SKAT som håvar in massa skattepengar av ej registrerade bilar...

MVH Sven

SAMUEL: Det är svårt att följa upp med det regelverk som vi har i dag hur vistelsen med ett fordon varit i Sverige över tid. Det här är ett problem som tyvärr har ökat den sista tiden, och där det finns ett stort behov av skärpt övervakning. De ska kunna vis reg. bevis del ett och gällande trafikförsäkring. Detta gäller det exempel som du här påvisar. Men det är svårare att dokumentera vistelsetid när vi inte har ett skarpare lagligt verktyg att förhålla oss till. Är det så att man endast visats i Sverige och utför ett arbete som många hantverkare från andra EU-länder gör, så får man vara här med ett utlandsregistrerat fordon i 1 år. Man kan då lämna landet för en kort tid och sedan komma tillbaka och förlänga det ytterligare 1 år. Det är här som vi har uppenbara problem att kolla vistelsens längd.

LÄS MER: Får jag köra obesiktigat 60 mil till sommarstugan?

Får vi köra bilen hem genom Europa obesiktigad?

Hej vi har en bil som gick sönder och har varit under reparation in England i 6 månader. Vi har missat besiktningen och bilen har i dag körförbud. Får vi köra bilen hem igenom Europa till besiktning? Vad händer om vi ex. krockar i Tyskland?

Ser fram emot ert svar

Rolf Peterson

SAMUEL: De regler som gäller att man får köra närmast lämpliga väg till besiktningsställe om man ha ett automatiskt körförbud gäller inom Sveriges gränser. Vilka regler som gäller i andra länder om man kör med ett fordon till en besiktning i Sverige känner jag inte till. Ta kontakt med respektive ambassad och hör om de kan hjälpa till med vad som gäller i respektive land. Ta även kontakt med ditt försäkringsbolag och kolla vad de har för bestämmelser om man kör ett fordon med automatiskt körförbud.