Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 4 dec 2013 18:53

USA-importerade bilar kan ha farliga dolda fel

ÅTERKALLAD I USA. Vissa årsmodeller av Chrysler Grand Voyager har återkallats i USA för att den kan drabbas av allvarliga fel. Bilar importerade till Sverige rullar utan åtgärd.

ÅTERKALLAD I USA. Vissa årsmodeller av Chrysler Grand Voyager har återkallats i USA för att den kan drabbas av allvarliga fel. Bilar importerade till Sverige rullar utan åtgärd.

Växellådor som riskerar att rasa. ABS-system som inte fungerar som de ska. Och bilar som kan rulla i väg av sig själva.

I Sverige finns fler än 20 000 bilar som importerats från USA som generalagenterna har velat återkalla för att rätta till fel. 

Vi har listan på de vanligaste modellerna.

Det rullar många bilar i Sverige som importerats från USA. Enligt exklusiva siffror från Carfax som ALLT OM BILAR har fått ta del av finns 54 220 bilar i trafik som importerats från staterna. En skämmande stor andel av dessa bilar – hela 20 165 stycken – har fel som generalagenterna underrättat de amerikanska ägarna om men som av någon anledning aldrig blivit åtgärdade. En fjärdedel av dem, 4 984 stycken, rullar i Stockholms län.

– Problemen uppstår när en bil exporteras från en kontinent till en annan. I USA går det automatiskt ut utskick till alla som har bilarna men i och med att de exporteras finns ingen uppföljning. Man kan ju tycka att det här borde fungera internationellt, men det gör det inte, säger Håkan Lindberg, Sverigechef för Carfax.

Flesta felen odramatiska – men en del farliga

De flesta av de här felen är odramatiska, det kan handla om struntsaker som ett spolarmunstycke som behöver bytas ut eller ett problem med någon lackering. Men det finns också fel som ska tas på största allvar.

Ett exempel är vissa versioner av Chrysler Grand Voyager, årsmodell 2008, som har rapporterats ha airbags som skulle kunna lösa ut utan anledning. I trafiken skulle det kunna få förödande konsekvenser.

Ett annat exempel är Jeep, som har återkallat sin modell Grand Cherokee för att undvika uppkommande problem med bilarnas ABS- och ESP-system.

Ökande antal bilar

– Exporten fortsätter att öka på amerikanska bilar. De kommer ofta till Tyskland och baltstaterna och sprids sedan till resten av Europa. Finns det en återkallelse på bilen så tycker jag att man i första hand ska ta kontakt med generalagenten i Sverige och be att få det åtgärdat, säger Håkan Lindberg.

Bör man undvika importerade bilar?

– Nej, det tycker jag inte. Det finns många handlare som är seriösa. Men man ska alltid göra en kontroll. Det är som att köpa ett hus, man ska kontrollera så mycket man kan, säger Håkan Lindberg.