Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 22 mar 2018 16:05

Uppgifter: Regeringen inför dieselförbud i städerna

Foto: MARTIN MEISSNER / AP TT NYHETSBYRÅN

På fredagen väntas regeringen lägga fram ett förslag som kommer att ge kommunerna rätt att införa miljözoner. Det rapporterar SVT. 

Enligt SVT:s källor i regeringen kommer i princip alla dieselbilar som inte uppfyller de hårdaste miljökraven att förbjudas från stadskärnor från år 2022.

Beslutet ska ha föregåtts av en hård strid inom regeringskansliet.

Kommuner ska enligt förslaget ges möjlighet att införa miljözoner i tre nivåer. I zon ett kommer bara elbilar och de allra mest miljövänliga gasbilarna att tillåtas, medan man i zon två till en början kommer att kunna köra dieselbilar som är tillverkade efter 2006. Fram till 2022 kommer de dock att fasas ut, och alla dieselbilar utom de med klassningen Euro 6 kommer förbjudas i zon två. I zon tre ska alla bilar få köras.

Transportstyrelsens utredning från 2016 föreslog att zonerna skulle införas från 2020, men regeringen väljer alltså att införa det stegvis till 2022.

– I realiteten kommer det här innebär att dieselförbud på sikt, säger SVT:s källa till SVT.

LÄS MER: Dieselförbud och miljözoner är EU:s fel – eller förtjänst 

Strid mellan regeringspartierna

Beslutet ska ha föregåtts av en strid mellan Miljöpartiet och Socialdemokraterna, som Miljöpartiet gick vinnande ur. Enligt Aftonbladet har frågan förhandlats ända upp till partiledarnivå.

Knäckfrågan gällde om äldre dieselbilar skulle tillåtas i stadskärnor eller inte. Socialdemokraterna vill enligt SVT:s uppgifter att dieselbilar helt skulle undantas från de nya reglerna. Det de i stället får igenom är en förlängd utfasningstid med två år.

LÄS MER: Stora sprickor om diesel i bilbranschen: ”Sluta inte för tidigt”