Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 25 apr 2012 10:25

Unikt tillfälle: historisk Le Mans-racer till salu

ETT STYCKE RACINGHISTORIA. Peugeot 908 V-12 HDi FAP Le Mans till salu.

ETT STYCKE RACINGHISTORIA. Peugeot 908 V-12 HDi FAP Le Mans till salu.

Nu har Peugeot lagt ut sin Le Mans-racer 908 V-12 HDi FAP från 2007 till försäljning via lyxauktionsbyrån RM Auctions. Prislappen för ett stycke motorsporthistoria lär hamna omkring 15-miljonersstrecket.

Det går tungt för PSA-gruppen med Peugeot och Citroën som håller hårt i sina pengar på grund av vikande försäljning. De har sålt sitt huvudkontor, de har dragit sig ur Le Mans (sportvagns-VM), de har slagit sina påsar ihop med GM för att spara utvecklings- och produktionspengar och nu visar det sig att de auktionerar ut sin Le Mans-bil från 2007 – Peugeot 908 V-12 HDi FAP Le Mans.

Det speciella med just detta exemplar som bär chassinummer två är att det är den första 908 HDi FAP, det vill säga fransmännens första dieseldrivna Le Mans-racer som lyckades erövra en förstaplats i European Le Mans Series.

Seger i debuten

Bilens debuttävling skedde på Monza 2007 och den avgick med segern efter att ha startat i pole position. Bakom ratten satt Nic Minassian och Marc Gené. Bilen tävlade under totalt tre säsonger och vann en rad lopp, det sista på Spa-Francorchamps 2009.

Auktionen är extra intressant först och främst för att det är Peugeots första försäljning till privatpersoner av en dieseldriven LMP1-bil men också att Le Mans-bilar sällan säljs på den öppna marknaden.

Omkring 15 miljoner - minst

Om du väljer att slå till på detta stycke motorsporthistoria får du vara beredd att spendera mellan 13 och 18 miljoner kronor – minst – som bilen värderas till. Då får du en bil som förvisso inte deltagit i själva 24-timmars på Le Mans men en likvärdig bil med V12-dieselmotor på 5,5 liter med dubbla turboaggregat som totalt levererar över 700 hästkrafter och 1 200 newtonmeter. Dessutom har den dubbla partikelfilter.

Auktionen hålls av RM Auctions den 12 maj i Monaco. Ett stort bildgalleri med bilder på Le Mans-racern hittar du via länken här intill.