Unga i fler bilolyckor under sommaren

Enligt Fords undersökning utgör användandet av smartphones en stor fara, och elva procent erkänner att de har tittat på videoklipp eller tv-klipp bakom ratten.
Foto: Antonio_Diaz / GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO ISTOCKPHOTO

Antalet olyckor med unga förare ökar under sommaren.

En bidragande orsak är användandet av smartphones under bilkörningen som utgör en stor fara.

– Alltför många unga vuxna dör i bilolyckor, ofta på grund av bristande erfarenhet och felaktiga beslut, säger Jim Graham, chef för Ford Driving Skills For Life, i ett pressmeddelande.

Under sommaren är det många svenskar som tar sig ut på vägarna.

Unga människor är inga främlingar för olika typer av roadtrips som är som vanligast så här års och således ökar olyckorna.

I Europa är personer i åldern 18-24 inblandade i 15 procent av bilrelaterade olyckor - en siffra som ökar till 21 procent mellan juli och september.

– Sommaren är en underbar tid att njuta av friheten bakom ratten, något som så klart lockar den yngre generationen. Men alltför många unga vuxna dör i bilolyckor, ofta på grund av bristande erfarenhet och felaktiga beslut, säger Jim Graham, chef för Ford Driving Skills For Life.

LÄS MER: Ökat supande med självkörande bilar


Smartphones en stor fara

Ford har tagit fram utbildningsprogrammet som ska göra unga förare till bättre förare.

Danmark och Finland har tagit del av programmet och i slutet av 2016 kommer 20 000 förare i 13 europeiska länder ha utbildats.

Men vad är det då som gör att unga förare är iblandade i så många bilolyckor?

Enligt Fords undersökning utgör användandet av smartphones en stor fara, och elva procent erkänner att de har tittat på videoklipp eller tv-klipp bakom ratten. Det är heller inte ovanligt att de skriver sms och tar selfies.

Men vuxna människor verkar ha en stor inverkan på de unga: 57 procent säger nämligen att de kör mer säkert när de har en förälder eller far-/morförälder i passagerarsätet, och 41 procent hävdar att de ta fler risker när de kör med kompisar.

Dags för ny bil? Se vad din gamla är värd här

PRENUMERERA PÅ ALLT OM BILAR

Annons: