Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 22 jan 2015 11:30

Undvik de irriterande bil-missarna i vinter

Säkringar som brinner, snö på sätet och böter – vintermissar som är enkla att undvika.

Säkringar som brinner, snö på sätet och böter – vintermissar som är enkla att undvika.

Vinterhalvåret är den tuffaste tiden på året för din bil – och det finns många oväntade fällor att trilla i. Auto motor & Sport varnar för vanliga misstag i vinterkylan.

Sopa bort snön på taket ovanför dörren – då slipper du snö som rasar in i bilen och på sätet när du öppnar dörren.

Ta bort snön på taket! Det är olagligt att köra omkring med ett tjockt snölager på taket eftersom den kan hamna på bilister bakom. Du får heller inte ha snö på lyktor och regskyltar. Men använd inte skrapa på lyktorna – då repas de.

Lossa fastfrusna vindrutetorkare! Annars riskerar du att säkringen går när du slår på dem.

Dåliga bilbatterier

Batterier tappar kapacitet i kylan, och det gäller i allra högsta grad ett batteri som har hängt med ett tag. Ett batteri som har gjort sitt väljer att stendö i minusgraderna. Om batteriet fortsätter att trilskas trots laddning är det dags att byta till nytt.

De som mest kör korta sträckor, och de med start- stoppsystem i sina bilar lider störst risk att drabbas av batteritrassel.

Tänk på att eluppvärmda rutor, speglar och säten drar mycket ström! Använd låsolja även om du alltid öppnar med fjärren. Skulle batteriet dö är det bra om du kan öppna med nyckel.

Kör inte på tomgång

Tomgångsskörning medan du skrapar rutorna är en dålig idé. Katalysatorn hinner inte bli varm, och utsläppen blir skyhöga.

Dessutom blir det ändå inte varmt i bilen förrän motorn jobbar ordentligt när du kör. Det tar tid för oljetrycket att byggas upp kalla vinterdagar – kör med lugna varvtal ett par minuter.

Relaterat